REAKCIJE

Tramp nakon odobrenja optužbi: Opoziv je prevara i sramota

Donald Tramp. Agencije

I. K. / Avaz.ba

14.12.2019

Američki predsjednik Donald Tramp (Trump) proces opoziva nazvao je prevarom i da mu neće smetati dugo suđenje u američkom Senatu te da želi vidjeti zviždača zbog čije su žalbe demokrati pokrenuli opoziv.  

U obraćanju novinarima u Bijeloj kući nakon što je Odbor za pravosuđe Zastupničkog doma odobrio dvije optužbe protiv njega, Tramp je osudio proces i nazvao ga "sramotnim" i rekao da demokrati trivijaliziraju opoziv. 

- To je vrlo tužna stvar za našu zemlju, ali se čini da će politički biti vrlo dobra za mene. Opoziv je prevara. To je sramota - rekao je Tramp.

Odbor Zastupničkog doma u kojem demokrati imaju većinu odobrio je optužbe za zloupotrebu vlasti i ometanje istrage protiv predsjednika Donalda Trampa pa će on gotovo sigurno postati treći predsjednik u historiji protiv kojeg će se provesti opoziv.

Odbor za pravosuđe je s 23 glasa "za" i 17 "protiv" usvojio tačku optužnice protiv Trampa za zloupotrebu ovlasti tako što je navodno pritiskao Ukrajinu da provede istragu o Džou Bajdenu (Joe Biden), mogućem suparniku na izborima 2020. godine.

Odbor je odobrio i drugu optužbu za ometanje Kongresne istrage te afere time što je bivše i sadašnje članove administracije upućivao da ne sarađuju u istrazi.

Cijeli Zastupnički dom u kojem demokrati imaju većinu optužbe bi trebao odobriti sljedeće sedmice. 

Inače, američki predsjednik je rekao da je otvoren za kratak, ali i dug proces u Senatu koji bi trebao započeti suđenje u januaru. 

Činit ću šta god želim. Činit ću to dugo ili kratko - rekao je Tramp. 

Vrlo je vjerojatno da Senat kojim dominiraju republikanci neće predsjednika proglasiti krivim i izbaciti ga iz ureda.

Tramp je istakao i da provedba opoziva nije dobra za SAD 


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.