SVIJET

Terorista s turske crvene liste ima državljanstvo Srbije

Nalozi za hapšenje Dahlana izdati su zbog optužbi da je igrao značajnu ulogu u pokušaju državnog udara 2016. godine u Turskoj

Dahlan: Državljanin Srbije od 6. decembra 2013.. Agencije

Avaz.ba

14.12.2019

Turska je dodala prognanog palestinskog političara Mohameda Dahlana na svoju crvenu listu najtraženijih osumnjičenih za terorizam i ponudila nagradu u iznosu od 1,75 miliona dolara za informacije koje bi dovele do njegovog hapšenja. Srbija je tom Palestincu dala državljanstvo.

Nalozi za hapšenje Dahlana izdati su zbog optužbi da je igrao značajnu ulogu u pokušaju državnog udara 2016. godine u Turskoj sa ciljem da silom promijeni ustavni poredak, kao i zbog raznih optužbi za špijuniranje, saopćilo je tursko ministarstvo unutrašnjih poslova. 

Agencije navode i da je Dahlan nedavno otvoreno kritizirao turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdoana. Dahlan, državljanin Crne Gore i Srbije, živi u Ujedinjenim Arapskim Emiratima otkako je 2011. godine protjeran sa palestinskih teritorija, nakon svađe sa palestinskim predsjednikom Mahmudom Abasom. 

On je ranije bio član centralnog komiteta Abasove stranke Fatah i bio je žestok protivnik Hamasa, islamističke grupe koja upravlja pojasom Gaze i koja je izgradila tijesne veze s Turskom.

BBC je nedavno objavio da je Dahlanu srbijanski i crnogorski pasoš donio ulogu posrednika u stvaranju dobrih odnosa dvije države s Ujedinjenim Arapskim Emiratima, gdje je Palestinac radio kao bliski saradnik prestolonasljednika El-Nahjana. 

Sudeći prema podacima iz "Službenog glasnika", Dahlan je primljen u državljanstvo Srbije odlukom Vlade Srbije od 6. decembra 2013. godine, a zajedno s njim, državljanstvo su dobili i njegova supruga i njihove četvero djece.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.