FRANCUSKA Nakon demonstracija u Parizu

Sindikat dao ultimatum vladi: Udvostručit ćemo proteste

Francuski premijer Eduar Filip rekao je da su njegova vrata otvorena za pregovore i da će se sastati sa predstavnicima sindikata naredne sedmice

Srna
15.12.2019 19:19

Demonstranti zahtijevaju da Vlada povuče prijedlog o reformi penzionog sistema

Foto: AFP

Francuski sindikat radnika CGT zaprijetio je danas da će udvostručiti proteste ako Vlada u narednih sedam dana ne povuče prijedlog o reformi penzionog sistema. 

- Sindikat CGT koji okuplja radnike željeznice, transporta, rudarske i hemijske industrije i energetike saopćava  da Vlada ima na raspolaganju jednu sedmicu da povuče svoj projekat i da pokrene istinske pregovore za poboljšanje aktuelnog sistema - navodi se u saopćenju.

Iz ovog sindikata ističu da će, ukoliko premijer i dalje bude insistirao na tome da je u državi poremećaj, ali ne i blokada, radnici javnog i privatnog sektora udvostručiti proteste, mobilisati još više ljudi i pozvati na štrajk sve kompanije, te time dodatno povećati nivo protesta.

Francuski premijer Eduar Filip rekao je da su njegova vrata otvorena za pregovore i da će se sastati sa predstavnicima sindikata naredne sedmice.

Francuska se suočava sa saobraćajnim haosom od 5. decembra zbog reformi Vlade. Sindikati su već pozvali radnike na masovne proteste u utorak, 17. decembra.

Francuska Vlada predložila je sveopštu reformu penzionog sistema koja uključuje da radnici rade duže dvije godine ako žele punu penziju. 

Komentari

NA VRH