PROPISI

Malta protjeruje djecu: Roditelji ne zarađuju dovoljno na godišnjem nivou

Upućena molba malteškim organima vlasti da razmotre mogućnost odlaganja donošenja odluka

Šta će biti s djecom. Timesofmalta

Avaz.ba

16.12.2019

Ministarstvo vanjskih poslova je preko Ambasade Srbije u Rimu upoznato sa sve češćim žalbama državljana Srbije koji borave i rade u Malti na tretman porodica s maloljetnom djecom "zbog nedovoljnih prihoda na godišnjem nivou".


Nastali problemi

Riječ je o unutrašnjim propisima Malte koji se odnose na državljane svih država koje nisu članice EU, a koji su u nadležnosti organa zaduženog za izdavanje boravišnih dozvola - Identity Malta.

Kako je saopćila vlada Malte, djeca će biti protjerana zbog toga što njihovi roditelji nemaju dovoljno novca za uzdržavanje. 

- Roditelji ne zadovoljavaju finansijske potrebe politike koja nalaže da državljani trećih zemalja zarađuju 19.000 eura godišnje i 3.800 eura više za svako dijete - saopćeno je.

Ministarstvo vanjskih poslova Srbije je od nadležnih malteških organa zatražilo hitno obavještenje o propisima kojima je reguliran boravak na Malti, kao i o proceduri neophodnoj za reguliranje ovih pitanja, te informacije o eventualnim mogućnostima za prevazilaženje nastalih problema.

Imajući u vidu kompleksnost ovog pitanja, Ministarstvo vanjskih poslova Srbije je ranije već iniciralo konzularne konsultacije s Maltom kako bi se ovo, ali i druga pitanja, sa malteškom stranom razmotrila i pronašlo rešenje. Ova inicijativa je prihvaćena, pa su konzularne konsultacije zakazane za 27. januar 2020. godine.

Rješavanje problema

Ministarstvo vanjskih poslova uputilo je molbu malteškim organima vlasti da razmotre mogućnost odlaganja donošenja odluka u vezi s ovim pitanjima do obavljanja konzularnih konsultacija i rješavanja problema.

U međuvremenu je napravljena javna Facebook grupa pod nazivom "Ostavite njihovu djecu na miru", pozivajući korisnike društvenih medija da se okupe i naprave razliku pomažući ove porodice.

- Tačno je da je Malta prenaseljena i ovo vrši pritisak na našu infrastrukturu, ali nehumano je dozvoliti porodici da se naseli samo da ih odbaci nekoliko godina kasnije. Bili smo poznati po tome što smo gostoljubivi narod s dušom - rekao je direktor ''Caritasa'' Entoni Get (Anthony Gatt).

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.