AUSTRIJA

Nova afera: Štrahe godinama primao torbe pune novca

Fotografije im je dostavila osoba čiji identitet su zaštitili, ali se navodi da je to bila osoba vrlo bliska sa Štraheom

Štrahe: Nove optužbe. Agencije

Avaz.ba

17.12.2019

Bivši austrijski kancelar i nekadašnji lider FPO Hajnc Kristijan Štrahe (Heinz-Christian Strache) dobivao je kofere pune eura, pišu njemački mediji koji su otkrili aferu "Ibica".

Zbog te afere, podsjetio, Štrahe je ostao bez svih funkcija, a Austrija je završila s izborima.

Ali dva medija koja su razotkrila cijelu aferu "Spiegell" i minhenski "Zidojče cajtung" nemaju namjeru da se na tome zaustave.

Oni su došli u posjed ekskluzivnih fotografija za koje tvrde da prikazuju sportske torbe pune novca, odnosno eura u apoenima od 50 i 100, koje je primao Štrahe u nekoliko navrata, i to prije izbijanja afere "Ibica".

Fotografije im je dostavila osoba čiji su identitet zaštitili, ali se navodi da je to bila osoba vrlo bliska sa Štraheom. Nagađa se da je, najvjerovatnije, riječ o njegovom tjelohranitelju, budući da su sve fotografije snimljene "smartfonom" iz neposredne blizine.

Sve sada počinje da se povezuje, navodi "Špigl onlajn", Štraheov veoma luksuzni način života, skupocjeni BMW koji je tada koristio kao službeno vozilo….

Ali još je interesantnije ko je i zašto kontinuirano podmićivao Štrahea. Svjedoci tvrde da je nekadašnji austrijski vicekancelar takve torbe pune eura primao redovno.

Oni koji su radili i još rade na ovom slušaju smatraju da je novac došao od jedne istočnoevropske zemlje, a kao najozbiljniji kandidat navodi se Ukrajina.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.