INCIDENTI

Špijunska afera u američkoj vojnoj bazi usred pregovora o trgovinskom ratu s Kinom

Postoje indicije da je jedan od protjeranih kineskih zvaničnika obavještajni službenik pod diplomatskom zaštitom

Američki predsjednik Donald Tramp i kineski predsjednik Si Đinping. AFP

Avaz.ba

17.12.2019

Sve agresivnije špijunske aktivnosti Kine potvrdio je incident kada je dvoje kineskih diplomata pokušalo da uđe u vojnu bazu u Virdžiniji u Sjedinjenim Američkim Državama, poslije čega su ih američke vlasti privele i protjerale, pišu agencije.

Kako se navodi, incident je povećao tenzije između Pekinga i Vašingtona usred pregovora oko trgovinskog rata.

Američka vlada tajno je protjerala dvojicu zvaničnika kineske ambasade koji su vozilom ušli u bazu u Virdžiniji, navode agencije, prenio je "New York Times". 


Sigurnost baze

Kako prenosi Radio Slobodna Evropa (RSE) list je, pozivajući se na anonimne izvore upoznate s incidentom, u nedjelju izvijestio da postoje indicije da je jedan od protjeranih kineskih zvaničnika obavještajni službenik pod diplomatskom zaštitom.

Iako nije poznat tačan razlog zašto su se kineski zvaničnici uputili u bazu u Norfolku, američki zvaničnici smatraju da je možda trebalo da testiraju sigurnost baze, rekao je jedan izvor listu.

Nekoliko sedmica poslije incidenta, Stejt department usvojio nova pravila o kineskim diplomatama od kojih zahtijeva da ga obavijeste o planiranim sastancima s lokalnim ili državnim zvaničnicima ili s obrazovnim i istraživačkim institucijama.

Posljednjih godina su SAD pojačale napore u borbi protiv mogućeg kineskog špijuniranja, ukazuju agencije, dok se od američkih univerziteta traži da pažljivo prate studente i kineske stipendiste. Prošle godine američki predsjednik Donald Tramp (Trump) potpisao je zakon kojim zabranjuje američkoj vladi da kupuje telekomunikacijsku i nadzornu opremu od kineskih kompanija Huavej i ZTE.

SAD su protjerale kineske diplomate prvi put u posljednjih 30 godina, ukazuje "New York Times" dodajući da je incident povećao tenzije između Vašingtona i Pekinga.

Dvojica zvaničnika kineske ambasade i njihove supruge su krajem septembra vozilom krenuli u bazu u Virdžiniji u kojoj su smještene neke od specijalnih snaga, naveo je list.

Grupa je ignorirala naredbu stražara na ulazu da se okrenu i vrate, i zaustavila se tek pošto su im vatrogasna vozila blokirala put prema bazi.

Kineski zvaničnici su naveli da nisu razumjeli uputstva stražara na engleskom i da su se jednostavno izgubili, u šta, naglašava "New York Times", američki zvaničnici ne vjeruju.

Incident iz septembra, koji ni Vašington ni Peking nisu objavili, pojačao je zabrinutost Trampove administracije da Kina širi svoje špijunske napore u SAD jer su dvije države sve više u globalnom strateškom i ekonomskom rivalstvu, ocjenjuje list i ukazuje da američki obavještajni zvaničnici smatraju da Kina predstavlja veću špijunsku prijetnju od drugih zemalja.

Posljednjih mjeseci kineski zvaničnici s diplomatskim pasošima postajali su hrabriji dolazeći nenajavljeno u istraživačke ili vladine objekte, rekli su američki zvaničnici za list koji dodaje da su zabilježeni slučajevi da kineski građani ne samo da lutaju po vladinim objektima, već i nepropisno ulaze u univerzitetske laboratorije ili poljoprivredna dobra uzimajući posebno uzgojene uzorke sjemena.

Prvo protjerivanje kineskih zvaničnika iz SAD od 1987. pokazuje da je američka vlada sada oštrija prema kineskim državljanima osumnjičenim za špijunažu, naveo je "New York Times".

Kina je protjerivanje diplomata iz SAD nazvala "greškom" i u ponedjeljak je pozvala američku vladu da je ispravi, piše CBS news ističući da je izvještaj o protjerivanju objavljen u danima kada je najavljeno primirje u trgovinskom ratu.

Portparol kineskog ministarstva vanjskih poslova rekao je da su optužbe iz SAD "potpuno suprotne činjenicama" i da je Peking uložio zvanični protest, kao i da je Vašington pozvan da "zaštiti legitimna prava i interese kineskih diplomata".

Osim trgovinskog rata i uvođenja tarifa, SAD i Kina se ne slažu oko brojnih pitanja poput industrijske špijunaže, prisustva Kine u Južnom kineskom moru, kao i situacija u Hongkongu i Sinkjangu, ukazuje CBS news.


Obavještajni podaci

Incident iz septembra ističe tvrdnje američkih zvaničnika da su kineske operacije prikupljanja obavještajnih podataka protiv SAD sve agresivnije što je pojačalo tenzije između ekonomskih supersila koje pokušavaju postići sporazum o trgovini i drugim pitanjima.

Protjerivanje zvaničnika dogodilo se u vrijeme kada je Tramp nastojao da postigne trgovinski sporazum i dok je bio pod pritiskom da snažnije podrži proteste u Hongkongu.

Vašington i Peking se istovremeno takmiče i sarađuju u različitim arenama, pa je prošle sedmice, poslije višemjesečnih pregovora, dogovorena "faza jedan" trgovinskog sporazuma.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.