KONGRES

Čeka se glasanje o opozivu predsjednika: Hoće li Tramp biti treći predsjednik u historiji koji je opozvan

Ričard Nikson je podnio ostavku 1974. prije formalnog glasanja za njegovu smjenu zbog afere “Votergejt”

Endrju Džonson, Donald Tramp, Bil Klinton. Agencije

Piše: F. M. - I. K.

19.12.2019

Američki zastupnici večeras u Predstavničkom domu raspravljaju o opozivu predsjednika SAD Donalda Trampa (Trump).

Rasprava je do sada bila poprilično burna, a obje strane, i demokrate i republikanci branili su svoje stavove i napadali se međusobno.

Glasanje je predviđeno između 18:30 i 19:30 sati po lokalnom vremenu, što je noćas između 00:30 i 01:30 po srednjoevropskom vremenu.

Inače, ako se Donji dom izjasni za opoziv, Tramp bi bio tek treći američki predsjednik koji je opozvan, dok je Ričard Nikson (Richard Nixon) podnio ostavku 1974. prije formalnog glasanja za njegovu smjenu zbog afere “Votergejt” (Watergate). 

Prije Niksona je opozvan Endrju Džonson (Andrew Johnson) 1868. godine – koji je kao potpredsjednik stupio na dužnost nakon atentata na Abrahama Linkolna (Abraham Lincoln) 1865. – u osnovi zbog podrivanja odredbi o rasnoj ravnopravnosti, nekoliko godina nakon što je ukinuto ropstvo u SAD. Džonson je ostao na funkciji samo sa jednim glasom više u Senatu u, kako navode historičari, “podmićenoj pobjedi”.

Bil Klinton je opozvan 1998. po optužbi za laganje Velikoj poroti i opstrukciji pravde u čuvenom slučaju nedoličnog seksualnog odnosa sa pripravnicom u Bijeloj kući Monikom Levinski. Ostao je na funkciji zahvaljujući demokratskoj većini u Senatu koja je bila protiv njegove smjene.

Većina Amerikanaca, njih 57 posto, smatra da je Tramp zloupotrijebio svoj položaj, dok 54 posto njih vjeruje da ima dovoljno dokaza za te optužbe, piše "FiveThirtyEight", portal koji se bavi statističkim analizama.

Ipak, to ne znači da većina njih želi da dođe do opoziva. Prema "FiveThirtyEight", 47 posto Amerikanaca podržava ostanak Trampa, dok se tome protivi također 47 posto, piše BBC.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.