VELIKA BRITANIJA

Boris Džonson predstavio plan rada nove vlade i obećao brzi Brexit

Boris Džonson. AFP

E. Ma. / Avaz.ba

19.12.2019

Britanski premijer Boris Džonson (Johnson) predstavio je plan rada svoje nove vlade koji predviđa brzi Brexit, nove trgovinske sporazume i preobrazbu zemlje kako bi se opravdalo povjerenje birača koji su mu omogućili uvjerljivu izbornu pobjedu.

Samo sedam dana nakon što je sa svojom Konzervativnom strankom osvojio najveću parlamentarnu većinu od Margaret Tačer (Thatcher) 1987., kraljicin govor otkrio je pojedinosti njegovih planova za zemlju nakon više od tri godine sage o Brexitu.

Džonson želi ispuniti očekivanja birača sjeverne i središnje Engleske koji su glasali za njega umjesto za oporbene laburiste, za koje tradicionalno glasaju. 

Među iznesenim obećanjima su povećanje potrošnje za zdravstvo, više kazne za nasilna kaznena djela i jačanje radničkih prava, a glavni prioritet sažet je u njegovom predizbornom sloganu da će "provesti Brexit", što potvrđuje da će Britaniju izvesti iz EU-a 31. januara.

Poručio je da više neće dopustiti odgađanja i isključio je mogućnost produženja prijelaznog razdoblja poslije 2020., do kada bi se trebalo dogovoriti sporazum o slobodnoj trgovini s EU-om. Dao je do znanja da će o slobodnoj trgovini paralelno pregovarati i s drugim zemljama.

- Naša zadaća je da provedemo Brexit i napustit ćemo EU krajem januara - rekao je Džonson u uvodnom obraćanju zastupnicima prije kraljicinog govora, kojim kraljica Elizabeta predstavlja program svoje vlade na početku rada novog saziva parlamenta.

Oslobodit ćemo zemlju čvrstog stiska neodlučnosti, povratiti povjerenje naroda i poslovnog sektora, poručio je. 

- Izbjeći ćemo zamku daljnjeg oklijevanja i odgađanja isključujući bilo kakvo produljenje prijelaznog razdoblja poslije 2020. - kazao je Džonson.

On sutra planira početi proces donošenja zakonskog okvira koji je potreban za ratifikaciju izlaska iz EU 31. januara.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.