PROVJERE Ispitano 850 osoba

Pentagon: Saudijski vojnici na obuci u SAD nisu prijetnja

Ovakav zaključak omogućava američkim vojnim službama da po vlastitom izboru ukinu zabranu leta saudijskim vojnim pilotima

Fena
20.12.2019 08:22

Pentagon

Foto: Agencije

Pentagon je objavio da nije pronašao prijetnju tokom provjere skoro 850 vojnika iz Saudijske Arabije koji su na obuci u Sjedinjenim Američkim Državama nakon što je ranije ovog mjeseca pripadnik saudijskih zračnih snaga ubio tri osobe u vojnoj bazi na Floridi, prenose agencije . 

- Možemo izvijestiti da nema informacija koje ukazuju na neposrednu prijetnju - kazao je Geri Rajd (Garry Reid), direktor odbrambene obavještajne agencije.

Zaključak Pentagona omogućava američkim vojnim službama da po vlastitom izboru ukinu zabranu leta saudijskim vojnim pilotima.

FBI je objavio da američki istražitelji vjeruju da je potpukovnik saudijske ratne avijacije, 21-godišnji Mohamed Said el-Šamrani djelovao sam kad je 6. decembra napao američku mornaričku bazu u Pensakoli na Floridi prije nego što ga je usmrtio zamjenik šerifa.

Saudijac je vatrenim oružjem ubio troje, a povrijedio još osmero ljudi. Prije napada, na Twitteru je objavio neprijateljske poruke o SAD, napisavši da „se Amerika pretvorila u zemlju zla“.

Američki ministar obrane Mark Esper, nakon pucnjave na Floridi, naredio je oružanim snagama da ispitaju sigurnost vojnih baza i provjere procedure koje prolaze inozemni vojnici koji dolaze u SAD na obuku.

Komentari

NA VRH