RUSIJA Šef diplomatije za medije

Sergej Lavrov: EU nije u stanju da ostvari utjecaj na kosovske Albance

Avaz.ba
20.12.2019 13:21

Sergej Lavrov: Rješenje mora da odgovara međunarodnom pravu

Foto: Agencije

Sergej Lavrov prokomentirao je za regionalne medije kako je dijalog Beograda i Prištine u Briselu zamro te da se već duži period ne vide pomaci . 

Trenutno, s naše tačke gledišta, ne vidi se preduvjet za dodavanje nove dinamike reguliranju kosovskog pitanja. Na Kosovu se nastavlja postizborni haos i borba za vlast. Posrednički potencijal EU u značajnoj mjeri je devalviran - kaže Lavrov. 

Dodaje da EU još nije u stanju da ostvari utjecaj na kosovske Albance kako bi oni bili pritisnuti da koriste razuman konstruktivan pristup pregovorima sa Srbijom. 

- Primjera radi, Priština od 2013. godine sabotira ispunjenje preuzetih obaveza u vezi sa stvaranjem Zajednice srpskih općina Kosova. Već se čitavu godinu ne ukidaju diskriminatorske antisrpske carine na srpsku robu, koje su uvele kosovske vlasti - kazao je Lavrov. 

Dodaje kako Moskva vidi rješenje kosovskog čvora te da šef ruske diplomatije kaže da se Rusija zalaže za postizanje održivog i uzajamno prihvatljivog rešenja na osnovu Rezolucije 1244 Vijeća sigurnosti UN-a. 

- Rješenje mora da odgovara međunarodnom pravu te da mora da se dobije odobrenje Vijeća sigurnosti, jer se radi o osiguravanju međunarodnog mira i sigurnosti - istaknuo je Lavrov, dodavši da će se Rusija složiti samo s odlukom koja će zadovoljiti i Srbe. 

Komentari

NA VRH