TWITTER

Tramp: Demokrati mi ne daju fer suđenje, ni advokate, ni svjedoke

Demokratska stranka oklijeva da počne sa drugim dijelom procesa jer sumnja u pošteno suđenje u Senatu

Donald Tramp. AFP

Sl. M. / Avaz.ba

21.12.2019

Predsjednik SAD Donald Tramp (Trump) tražio je da mu se "suđenje" u Senatu američkog Kongresa organizira što prije. Međutim, Demokratska stranka oklijeva da počne s drugim dijelom procesa jer sumnja u pošteno suđenje, s obzirom na to da većinu u Senatu imaju republikanci. 

- Pošto mi demokrati ne daju fer suđenje, ni advokate, ni svjedoke, niti išta, sada žele još i da kažu Senatu kako da provede suđenje. Ustvari, nemaju ni promil dokaza, neće se ni pojaviti na procesu. Već se, zapravo, povlače. Zahtijevam, zato, da se suđenje odmah održi - napisao je Tramp na Twitteru. 

On je istakao da demokrati nisu uspjeli privući na svoju stranu nijednog člana Republikanske stranke. 

- Oni ne žele proslijediti dokumentaciju o imeachmentu Senatu da korumpirani političar Adam Šif (Schiff) ne bi morao svjedočiti pod zakletvom - zaključio Tramp. 

Nensi Pelosi (Nancy), predsjedavajuća u predstavničkom domu, poručila je da "neće prebaciti predmet u ruke Senata, sve dok uvjeti pod kojim bi se provelo suđenje ne budu odgovarali demokratima". 

Pelosi je istakla kako će, kada bude imala informacije o pravilima procesa, imenovati i takozvane menadžere koji će na suđenju u Senatu predstavljati rezoluciju o opozivu Trampa, usvojenu u predstavničkom domu.

U Senatu republikanci drže 53 posto mandata.

Analitičari navode da je zbog svega što se događa "američko društvo duboko polarizirano toksičnim procesom izglasavanja nepovjerenja šefu države".  

Američkom predsjedniku je izglasano nepovjerenje u predstavničkom domu zbog zloupotrebe funkcije u kontaktima s vlastima Ukrajine od kojih je tražio da pokrenu istragu protiv bivšeg potpredsjednika SAD Džoa Bajdena (Joe Biden) i njegovog sina Hantera (Hunter) u momentu kad je bio na pragu da postane demokratski rival Trampa na predsjedničkim izborima. Trampu se na teret stavlja i opstrukcija rada Kongresa tokom istrage o njegovoj navodnoj zloupotrebi položaja.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.