TIRANA

Đukanović: Da Balkanska unija zamijeni Evropsku uniju - ne, hvala

Lideri prethodno obišli Drač

Lideri zapadnog Balkana na samitu u Tirani. Instagram

Fu. M. / Avaz.ba

21.12.2019

Nakon što su prethodno obišli Drač, koji je najviše stradao u nedavnom zemljotresu koji je pogodio taj dio Albanije, Aleksandar Vučić, Edi Rama, Zoran Zaev i Milo Đukanović održali su konferenciju za medije.

Oni učestvuju na samitu lidera zapadnog Balkana na kojem je glavna tema "mini Šengen".

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da se saradnja intenzivira i izrazio saučešće svim porodicama nastradalih u zemljotresu u Albaniji.

- Treba njegovati dijalog za svaku moguću temu. Važno je da ono što pokreće "mini Šengen" dovedemo u sklad s drugim inicijativama. Sve inicijative su smislenije kad znamo da vode ka ostvarenju standarda, koji nas vodi bliže Evropskoj uniji - smatra Đukanović.

Iako podržava sve regionalne inicijative za Crnu Goru EU nema zamjenu, istakao je Đukanović.

- Da Balkanska unija zamijeni Evropsku uniju - ne, hvala. Mi želimo da budemo dio EU, na tome već godinama vrijedno radimo. Nismo spremni da mijenjamo kurs, ništa nas nije pokolebalo na evropskom putu - rekao je crnogorski predsjednik Milo Đukanović.

Sastanak lidera u Tirani. Instagram

Srbijanski lider Aleksandar Vučić kazao je da će njegova zemlja pomoći Albaniji značajnom sumom novca.

- Vlada Srbije u ponedjeljak će donijeti odluku o značajnoj i velikoj sumi novca za pomoć Albaniji. Ono što je za nas važno jeste da konkretiziramo naš dogovor. To znači da će naše jedinice za vanredne situacije zajednički sarađivati i bit će na raspolaganju svim zemljama u okviru ovog "malog Šengena". Radit ćemo na tome da olakšavamo promet robe i kapitala i potpisat ćemo sporazum, olakšat ćemo carinjenje, da naši kamioni mogu lakše da prolaze - istakao je Vučić.

Premijer Sjeverne Makedonije Zoran Zaev rekao je da je u posljednjih nekoliko mjeseci pokazano da je moguć novi Balkan koji pregovara i razgovara.

- I dalje sam pod utiskom posjete Draču. Pozivam sve u regionu da se pridruže solidarnosti i pomoći Albaniji - rekao je on.

Zaev je dodao da će sljedeći sastanak lidera zapadnog Balkana biti početkom februara u Beogradu i najavio da će tada biti potpisan memorandum za slobodno kretanje ljudi samo uz ličnu kartu.

Vjetrovi prošlosti ovdje ne mogu puhati, poručio je albanski premijer Edi Rama po završetku samita "malog Šengena" u Tirani.

- Sastali smo se da bismo izgradili most između prošlosti koja nas dijeli i budućnosti i koja nas ujedinjuje - rekao je Rama.

Konstantno odbijanje kosovskih organa da prisustvuju za stolom lidera iz inicijative nije, kaže Rama, nešto što može da razumije.

- Imamo zajedničku sudbinu na određenom prostoru i u obavezi smo da prevaziđemo prošlost i osiguramo mir i prosperitet za svu našu djecu - poručio je Rama.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.