SVIJET

Rusija više nije zainteresirana za G7

To je kao kada se probudite i otkrijete da vam je guska skuvana, kaže Rjabkov

Sergej Rjabkov. AFP

Avaz.ba

21.12.2019

Rusija više nije zainteresirana za pridruživanje Grupi sedam industrijski najrazvijienijih zemalja svijeta (G7), saopćio je zamjenik ruskog ministra vanajskih poslova, Sergej Rjabkov.

- To je kao kada se probudite i otkrijete da vam je guska skuvana - rekao je Rjabkov i dodao da Rusiju niko nikada nije pitao želi li da se vrati u G7.

Komentirajući eventualni povratak Rusije u taj elitni klub na sastanku u Valdaju, on je rekao da je to interesiranje počelo da blijedi kada se G7 povukla u vrijeme ruskog predsjedavanja 2014, a sada je zauvjek nestalo.

Visoki ruski diplomata je kazao da se danas može razgovarati o “zaista ozbiljnim stvarima” u drugom formatu, kao što su Grupa 20 najrazvijenijih i zemalja u razvoju u snažnom usponu i asocijacija Brazila, Rusije, Indije, Kine i Južne Afrike (BRIKS).

- Razumijemo da je G7 i dalje simbol statusa, ali priroda njenih aktivnosti daje osnovu za mnoštvo pitanja. Ne želimo samo da budemo tamo. Štaviše, mi čak i ne želimo da znamo bilo šta o preliminarnim uslovima povratka Rusije u tu grupu - rekao je Rjabkov.

G7, neformalni blok država najvećih svjetskih ekonomija, postoji od 1976, a njene članice su Velika Britanija, Njemačka, Italija, Kanada, Sjedinjene Američke Države, Francuska i Japan.

G7 je preimenovana u Grupu osam (G8) 1997, kada joj se pridružila Rusija. Zapadne zemlje su 2014. odlučile da se vrate u G7 format zbog razvoja događaja u Ukrajini i pogoršanja odnosa s Rusijom.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.