SVIJET Potvrdio zamjenik ruskog ministra vanajskih poslova

Rusija više nije zainteresirana za G7

To je kao kada se probudite i otkrijete da vam je guska skuvana, kaže Rjabkov

Avaz.ba
21.12.2019 19:41

Sergej Rjabkov

Foto: AFP

Rusija više nije zainteresirana za pridruživanje Grupi sedam industrijski najrazvijienijih zemalja svijeta (G7), saopćio je zamjenik ruskog ministra vanajskih poslova, Sergej Rjabkov.

- To je kao kada se probudite i otkrijete da vam je guska skuvana - rekao je Rjabkov i dodao da Rusiju niko nikada nije pitao želi li da se vrati u G7.

Komentirajući eventualni povratak Rusije u taj elitni klub na sastanku u Valdaju, on je rekao da je to interesiranje počelo da blijedi kada se G7 povukla u vrijeme ruskog predsjedavanja 2014, a sada je zauvjek nestalo.

Visoki ruski diplomata je kazao da se danas može razgovarati o “zaista ozbiljnim stvarima” u drugom formatu, kao što su Grupa 20 najrazvijenijih i zemalja u razvoju u snažnom usponu i asocijacija Brazila, Rusije, Indije, Kine i Južne Afrike (BRIKS).

- Razumijemo da je G7 i dalje simbol statusa, ali priroda njenih aktivnosti daje osnovu za mnoštvo pitanja. Ne želimo samo da budemo tamo. Štaviše, mi čak i ne želimo da znamo bilo šta o preliminarnim uslovima povratka Rusije u tu grupu - rekao je Rjabkov.

G7, neformalni blok država najvećih svjetskih ekonomija, postoji od 1976, a njene članice su Velika Britanija, Njemačka, Italija, Kanada, Sjedinjene Američke Države, Francuska i Japan.

G7 je preimenovana u Grupu osam (G8) 1997, kada joj se pridružila Rusija. Zapadne zemlje su 2014. odlučile da se vrate u G7 format zbog razvoja događaja u Ukrajini i pogoršanja odnosa s Rusijom.

Komentari

NA VRH