NEPRAVILNOSTI

"Gong": Organizirano autobusima prevoze birače po BiH

Troškovi prijevoza birača do birališta zapravo su troškovi izborne kampanje kandidata, navode iz "Gonga"

Danas izbori za predsjednika Hrvatske. Avaz

Fu. M. / Avaz.ba

22.12.2019

Izborno prijepodne protiče mirno, osim u dva slučaja zakašnjelog otvaranja biračkih mjesta, prema dojavama neanonimnih građanki "Gongu", saopćili su u iz nevladinog udruženja "Gong" čiji promatrači nadziru današnje hrvatske predsjedničke izbore.

"Gong" je dobio i dojave o organiziranom prijevozu na birališta u Bosni i Hercegovini.

- Troškovi prijevoza birača do birališta zapravo su troškovi izborne kampanje kandidata - kažu iz Gonga, no, kako ističu "to se ne bi trebalo tako tretirati samo ukoliko, kako je to DIP utvrdio na prethodnim predsjedničkim izborima, na autobusima nema oznaka kandidata, a uslugu prijevoza mogu koristiti svi birači pod jednakim uvjetima".

Na ovim hrvatskim predsjedničkim izborima, "zabilježen je porast birača koji su registrirani po službenoj dužnosti na osnovu nove lične karte s adresom prebivališta u inozemstvu i to u BiH, Njemačkoj i Srbiji.

- I dok je u BiH i Njemačkoj povećan i broj biračkih mjesta, u Srbiji je smanjen. Navedenim izazovima posebnu pažnju će posvetiti "Gongovi" posmatrači koji u mobilnim timovima posmatraju biračka mjesta u Bosni i Hercegovini te Srbiji - dodaje se u saopćenju.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.