VELIKA BRITANIJA

Zbog kožnog oboljenja ljudi misle da je dječak lutka, a zabrinuo je i ljekare

Maleni Mihal hrabro se bori s oboljenjem. Facebook

Avaz.ba

23.12.2019

Od trenutka kad se rodio, Mihal Vinter (Michal Winter) se borio za svoj život.

Rođen je u Velikoj Britaniji s izuzetno rijetkim genetskim poremećajem, nazvanim harlekina ihtioza, koji njegovu kožu čini zadebljanom, tvrdom i bolnom. Sada ima dvije godine, a Mihalova majka kaže je dječak pun života i da je porodica pronašla način da svoje živote prilagode djetetu, prenosi portal People.

Mihal je normalan dječak s predivnom osobnošću, on samo ima ovo stanje kože - rekla je dječakova 30-godišnja majka Ana (Anna) i dodala da je, unatoč oboljenju, sretno dijete. 

Kako bi spriječili pucanje dječakove kože, majka ga maže s više masti svaka četiri sata. Osim stroge rutine njege kože, Mihal se mora čuvati od izlaganja suncu kako ne bi dobio opekotine.

- U početku nam je to bilo grozno. Bila sam shrvana. Ljekari nisu znali koliko će dugo poživjeti - rekla je.

Naime, ljekari su prognozirali da će Mihal živjeti svega nekoliko sedmica jer je njegova osjetljivost na infekcije zabrinula medicinsko osoblje.

Novorođenčad s harlekinom ihtiozom ima bolne pukotine na gustoj, otvrdnuloj koži. Pločice u obliku dijamanta formiraju se na koži, utječu na kretanje i crte lica, a ponekad mogu uzrokovati poteškoće s disanjem. Stanje, također, znači gubitak zaštitne barijere kože, što otežava borbu protiv infekcije i stvara problem pri održavanju stalne tjelesne temperature.

Kroz donacije putem kampanje, Ana i njen suprug Sebastian Višnjevski (Wisniewski) prikupljaju novac za tretmane i proizvode koji bi mogli pomoći njihovom sinu. Dio novca bi iskoristili za specijaliziranu hidroterapijsku kadu koja bi jednog dana mogla Mihalu omogućiti da se brine sam o sebi.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.