KRIZA

Argentina je u recesiji, uvedene vanredne privredne mjere

Ekonomska kriza traje već 18 mjeseci, a raspirio ju je nagli pad vrijednosti pezosa

Alberto Fernandez. Agencije

Avaz.ba

24.12.2019

Argentina ne može da izmiri svoje finansijske obaveze, priznao je predsjednik te zemlje Alberto Fernandez. 

Argentina je u recesiji i očekuje se da će se privreda ove godine smanjiti za 3,1 posto. Ekonomska kriza traje već 18 mjeseci, a raspirio ju je nagli pad vrijednosti pezosa.

- Situacija nije ista kao 2001. godine, ali je slična. Tada je siromašnih bilo 57 posto, danas ih je 41 posto. Tada nismo mogli da podmirimo ratu duga koja je dospjela na naplatu, danas, u osnovi, ne možemo da izmirujemo svoje dugove - rekao je novi argentinski predsjednik.

Novi vladin plan restrukturiranja kratkoročnog duga pokazuje da je zemlja, zapravo, insolventna s obzirom na to da u privatnom sektoru, zbog krize povjerenja, nema potražnje za državnim obveznicama, pojasnio je ranije Fernandez.

Vlada je prošlog petka jednoglasno odgodila plaćanje skoro devet milijardi dolara dugova koji su dospjeli na naplatu. Zbog toga su agencije "Fitch" i S&P snizile rejting argentinskih obveznica na nivo koji investitorima poručuje da vlada ne može da podmiruje određene obaveze.

Predsjednik je prošle subote dobio političku podršku Kongresa kroz usvajanje zakona o vanrednim privrednim mjerama, koji danas stupa na snagu.

Mjere uključuju povećanje poreza višoj i srednjoj klasi, veće olakšice za najugroženije sektore i uvođenje poreza na kupovinu i prodaju stranih valuta.

Argentina ima godišnju inflaciju od 55 posto i dug od skoro 90 posto bruto domaćeg proizvoda (BDP).


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.