REAKCIJE

Hejl: SAD će štititi sigurnost saveznika kad Moskva pokuša da ih ugrozi

Moskva, tvrdi Hejl, koristi digitalne tehnologije

Dejvid Hejl. Agencije

Fu. M. / Avaz.ba

24.12.2019

Američki podsekretar za političke poslove Dejvid Hejl (David Hale) na svjedočenju o budućnosti američke politike prema Rusiji pred vanjskopolitičkim odborom Senata kazao je da prijetnja od Rusije nije samo vanjska ili vojna.

Moskva, tvrdi Hejl, koristi digitalne tehnologije kako bi ciljala „Ameriku i njene demokratske saveznike iznutra”.

- Ove akcije uključuju miješanje u izbore i složene operacije utjecaja sa snažnim resursima u režiji najviših nivoa ruske vlade u samom srcu zapadnog svijeta. Rusija ne vrši diskriminaciju po političkoj ideologiji ili stranačkoj liniji. Njihov cilj je potkopati demokratske institucije, praveći podjele u demokratskim i pluralističkim društvima - rekao je Hejl.

Američki diplomat kazao je da NATO osniva dvije nove komande – jednu u SAD, fokusiranu na osiguravanje kritičnih prekookeanskih morskih linija komunikacije, a drugu u Njemačkoj kako bi poboljšao logističku podršku.

- Ove komande NATO-a stvorit će timove za podršku kako bi se naši saveznici suočili s novim i razvijenim ruskim prijetnjama, poput sajber napada. Pokrenut će, također, velike, višegodišnje inicijative za jačanje mobilnosti, spremnosti i sposobnosti Alijanse - navodi Hejl.

Savez je, tvrdi, ojačan i dodatnim članicama NATO-a koje se bore s ruskim utjecajem, među kojima je Crna Gora.

- NATO savez je, također, ojačan uključivanjem dodatnih članica. Crna Gora je u junu 2017. pristupila NATO-u. Zahvaljujući radu ovog odbora i cijelog Senata, Sjeverna Makedonija je na putu da postane najnovija članica NATO-a nakon što preostale države članice NATO-a odobre sporazum, kao što je Senat uradio u oktobru - dodao je Hejl.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.