SVIJET

Nova arapska aplikacija ToTok špijunira bar milion ljudi

Upotreba WhatsAppa i Skypea u Ujedinjenim Arapskim Emiratima je onemogućeno

Aplikacija za dopisivanje. Ilustracija

E. Ma. / Avaz.ba

24.12.2019

Upotreba aplikacija za dopisivanje, kao što su WhatsApp i Skype, u Ujedinjenim Arapskim Emiratima je onemogućeno. Zbog toga je prije mjesec aktiviran ToTok, lokalni servis za komunikaciju kratkim porukama.

Više od milion korisnika je preuzelo ovu novu aplikaciju na svoje uređaje. Međutim, kako saznaju izvori N"New York Timesa", Vlada UAE koristi ToTok za nadziranje korisnika te aplikacije.

Iako je većina korisnika ToTok-a iz Emirata, ima onih i iz drugih dijelova svijeta, a prošle sedmice aplikacija je bila jedna od najpopularnijih za preuzimanje u SAD.

ToTok je dio utrke različitih autoritarnih režima širom svijeta koji putem digitalnih tehnologija pokušavaju da pronađu što djelotvornije načine da vrše nadzor kako svojih građana, tako i protivnika iz inozemstva, te kriminalnih i terorističkih mreža, novinara i kritičara.

Stručnjaci ističu da Emirati posredstvom ToToka vrše direktnu špijunažu korisnika, dok iza svega leži kompanija "DarkMater" iz Abu Dabija, koja se bavi sajber obavještavanjem i hakovanjem. 

Ovo nije prvi primjer pokušaja režima u Emiratima da tehnologijom vrše nadzor osoba za koje smatraju da su disidenti. U prošlosti su pribjegavali hakovanju zapadnjačkih novinara, uklanjanju sredstava sa bankovnih računa svojih kritičara, dok su borce za ljudska prava zatvarali zbog objava na Facebooku. 

ToTok svoju "brzinsku" popularnost duguje i činjenici da u zemlji nisu dostupni WhatsApp ili Skype, ali je zanimljivo i to da je kineski telekomunikacioni gigant Huawei nedavno promovirao ToTok u svojim reklamama.

Za sada nije sigurno kada su američki obavještajci došli do saznanja o špijunaži, iako su od neimenovanog izvora bliskom vlastima u Emiratima saznali da je aplikacija prvobitno i zamišljena da vrši nadzor kako građana UAE, tako i svakog drugog korisnika bilo gdje u svijetu.

ToTok je u stanju da prati vašu lokaciju ukoliko zatražite izvještaj o vremenskoj prognozi, a svaki put kada se aplikacija otvori, programeri su u stanju da pregledaju kontakte iz telefona, da se povežu sa kamerom, kalendarom i ostalim podacima.

Popularnost ToToka nadmašila je UAE, a prema rang listi Google Play-a, nalazi se u prvih 50 besplatnih aplikacija u Indiji, Saudijskoj Arabiji, ali i Velikoj Britaniji i Švedskoj.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.