MOSKVA

Putin: Rusija jedina na svijetu ima hipersonično oružje, imamo prednost

Prvi hipersonični raketni sistem Avangard spreman da počne da se koristi ovog mjeseca

Putin: Smatra da je Avangard oružje budućnosti. AFP

Avaz.ba

24.12.2019

Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je danas da je Rusija jedina zemlja na svijetu koja ima hipersonično oružje.  U obraćanju na sastanku sa vojnim vrhom Putin je rekao da prvi put u historiji Rusija ima prednost u projektiranju nove klase oružja za razliku od prošlosti kada je sustizala SAD. 

On je rekao da je prvi hipersonični raketni sistem Avangard spreman da počne da se koristi ovog mjeseca dok su hipersonične rakete Kinžal koje se lansiraju iz vazduha već ušle u upotrebu. 

Ruski predsjednik prvi put je pomenuo oružje Avangard i Kinžal među drugim perspektivnim oružanim sistemima u obraćanju naciji u martu 2018. godine. Putin je tada rekao da Avangard ima interkontinentalni domet i da raketa može da leti 20 puta brže od brzine zvuka.  

On je rekao da će njegova sposobnost za nagle oštre manevre tokom leta ka cilju obesmisliti raketnu odbranu. U svom obraćanju danas Putin je rekao da je Avangard oružje budućnosti, sposobno da prodre postojeće i buduće sisteme za raketnu odbranu. 

Kinžal koji nose lovci Mig 31 ušao je u službu ruskih vazduhoplovnih snaga. Putin je rekao da ta raketa leti 10 puta brže od brzine zvuka, ima domet od preko 2.000 kilometara i da može da nosi nuklearnu ili konvencionalnu bojevu glavu.  

Vojska je saopćila da ona može da pogodi ciljeve na kopnu kao i ratne brodove. SAD i druge zemlje takođe su radili na projektovanju hipersoničnog oružja ali ono još nije počelo da se koristi. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.