VATIKAN Obraćanje na Trgu Svetog Petra

Papa Franjo u božićnoj poruci branio migrante, poziva na mir u svijetu

Tama je u ekonomskim, geopolitičkim i ekološkim pitanjima, ali je svjetlost Hrista veća i od nje

Fena
25.12.2019 13:46

Obraćanje na Trgu Svetog Petra

Foto: AFP

Papa Franjo u srijedu je tražio od svijeta da dopusti ulazak svjetlosti Božića u „tamu ljudskih srca“ koja vodi do vjerskih progona, društvene nepravde, oružanih sukoba i straha od migranata. 

U svojoj božićnoj poruci Urbi et Orbi (svijetu i gradu) 83-godišnji Papa pozvao je na mir u svetoj zemlji Siriji, Libanu, Jemenu, Iraku, Venecueli, Ukrajini i nekoliko afričkih zemalja zahvaćenih sukobima.

Zajednička nit njegovog obraćanja hiljadama ljudi okupljenih na Trgu Svetog Petra i milionima koji su ga gledali ili slušali širom svijeta je apel ljudima da pokrenu promjene u svojim srcima.

- U ljudskim srcima je tama, ali je svjetlo Hrista ipak veće. Tama je u ekonomskim, geopolitičkim i ekološkim pitanjima, ali je svjetlost Hrista veća i od nje - izjavio je Franjo, koji obilježava sedmi Božić svog pontifikata.

Papa Franjo je izdvojio progon hrišćana od militantnih grupa u Burkini Faso, Maliju, Nigeru i Nigeriji, tražeći od Boga da utješi one koje proganjaju zbog njihove vjere. Franjo, kojeg optužuju populistički političari zbog njegove odbrane izbjeglica i migranata, posvetio je dio svog obraćanja patnjama tih ljudi. 

- Nepravda je ta koja ih tjera da prelaze preko pustinja i mora koja postaju groblja.

- Ta nepravda prisiljava ih da podnose neizrecive oblike zlostavljanja, porobljavanja svake vrste i mučenja u nečovječnim pritvorskim centrima - izjavio je Franjo.

Komentari

NA VRH