REAKCIJE

Amfilohije pobijedio, Irinej i Joanikije se povukli, DF u konfuziji: Stavove braniti u parlamentu, a ne na ulici

S druge strane, Demokratski front (DF) pozvao je jučer vjernike i građane da dođu ispred Skupštine

Patrijarh Irinej: Nije pozvao na proteste. Arhiv

Fu. M. / Avaz.ba

26.12.2019

Nakon što su sinoć patrijarh SPC-a Irinej i episkop Joanikije s liderima DF Andrijom Mandićem i Milanom Kneževićem praktično dogovorili izlazak na proteste ispred zgrade crnogorskog parlamenta, jutros sveštenici SPC-a urgentno mijenjaju stav i pozivaju da se sve riješi dijalogom. To praktično znači da je u sukobu pobjedu odnio Amfilohije, koji je od starta bio protiv protesta, prenosi "aktuelno.me".

Patrijarh srpski Irinej je blagoslovio da se stav brani u Skupštini, a ne na ulici, saopćio je “Vijestima” sekretar Srpske patrijaršije, đakon Aleksandar Praščević.

Demokratski front (DF) pozvao je jučer vjernike i građane koji su potpisali peticiju Srpske pravoslavne crkve (SPC) u Crnoj Gori da dođu ispred Skupštine danas, 26. decembra, u 11 sati, navodeći da su dobili blagoslov patrijarha srpskog Irineja.

Na zvaničnom sajtu Srpske pravoslavne crkve (SPC) nema ni spomena o susretu patrijarha Irineja s liderima DF Andrijom Mandićem i Milanom Kneževićem, kojim su se oni sinoć pohvalili.

Posljednje vijesti na sajtu SPC-a vezano za Crnu Goru je saopćenje Sinoda od 24. decembra i jutrošnje primjedbe Mitropolije crnogorsko-primorske (MCP) na Prijedlog zakona o slobodi vjeroispovijesti.

Do konkretnog sukoba došlo je jutros u Nikšiću. Naime, episkop Joanikije, koji je praktično pripremao puč i spremao proteste iza leđa Amfilohija, jutros je odustao kada je vidio da mu se javilo svega nekoliko desetina ljudi koji su spremni da idu u Podgoricu. Joanikije je tada uvidio da je njegov naum propao pa je odlučio da se obrati izjavom u kojoj potpuno mijenja stav i tvrdi da nije dao blagoslov za proteste.

Episkop budimljansko-nikšićki Joanikije kazao je “Vijestima” da nikome nije dao blagoslov da se jutros okuplja na protestu i da ne radi ništa bez dogovora sa svojim mitropolitom Amfilohijem.

On je kazao i da nikoga ne sprečava da iskaže slobodnu volju i da se u to ne miješa.

- Moje je da se pomolim da sve protekne u miru, a sa sveštenstvom ću dogovoriti gdje ćemo se pomoliti - kazao je “Vijestima” Joanikije.

Da su planirani protesti i da neko ne govori istinu od sveštenstva SPC-a, potvrđuje Slaven Radunović, koji je sinoć oko 21 sati na FB napisao.

- Dobili smo blagoslov našeg patrijarha Irineja da uđemo u Skupštinu i branimo prava naše crkve i našeg naroda, što je prihvatio i Mitropolit! Sad više nema izgovora ni za koga! Svi sjutra ispred Skupštine u 11h. MI IZNUTRA, VI SPOLJA – NAPRAVIMO NEIZDRŽIVI PRITISAK NA REŽIM, DA SE POVUČE ZAKON – poručio je Radunović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.