BUDITE SPREMNI

Saznajte kakvo nas vrijeme čeka na početku 2020. godine

Modeli ECMWF i UKMO prikazuju sličnu prognozu

Očekuje se manje snijega širom Evrope. Arhiv

Avaz.ba

26.12.2019

Meteoservis "Severe Weather Europe" objavio je prognozu za preostale mjesece zime koja se bazira na najnovijim dugoročnim modelima prognoze.

Podsjećaju kako je decembar do sada imao zanimljivo vrijeme. Sjeverni Atlantik, sjever Evrope kao i Kanada su bili pod niskim pritiskom, što je dovelo do viših temperatura od prosjeka širem Euroazije i u kontinentalnom dijelu SAD.

Ipak, za dijelove Kanade i sjeverne dijelove SAD bilo je i hladnijih dana.

Do kraja decembra ostalo nam je svega nekoliko dana, a to vrijeme će, piše "Severe Weather Europe", biti dinamično.  

Naime, visoki pritisak zraka i polarni vrtlog će donijeti niske temperature Aljasci, dok će Evropa i dalje ostati toplija od prosjeka. Tek će dio hladnog zraka prijeći preko centralnih i jugoistočnih dijelova Evrope.  

Podsjećaju i kako je posljednji ECMWF-ov dugoročni model za decembar bio prilično tačan te kako je tačno predvidio uzorak pritiska i visoke temperature.  

Kada se radi o modelima za prva dva mjeseca 2020., valja napomenuti kako se vidi razlika u odnosu na decembar. Očekuje se hladnije vrijeme u Kanadi i SAD, posebno na istočnoj obali. To će, pak, uvjetovati niži val na sjeveru Atlantika, što će Evropi donijeti blažu zimu.

Kada je riječ o februaru, vrijeme će biti slično, bez jače zime za Evropu. No, to ne znači da zime neće biti, nego da neće biti uvjeta za velike i dugotrajne periode hladnoće, barem prema trenutnoj prognozi.

Shodno tome, očekuje se manje snijega širom Evrope, s izuzetkom sjeverne i sjeveroistočne Evrope. Više padavina će biti i na području Alpa. Do toga će doći zbog pritiska zraka koji će zapadnom dijelu kontinenta donijeti blaže temperature, ali i više vlage. 

Kada govorimo o modelima prognoza, važno je napomenuti da su dva glavna za dugoročne prognoze, ECMWF i UKMO. Kada se usporede, prikazuju vrlo sličnu prognozu, javlja "Severe Weather Europe". 

UKMO pokazuje visok pritisak na Tihom okanu, toplije vrijeme u Evropi i hladni proboj zraka iz Kanade u SAD, prenosi Index.hr. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.