ODLUKE

Sud presudio da je tursko ukidanje Wikipedije kršenje slobode izražavanja

Kršenje prava. Ilustracija

Fena

26.12.2019

Najviši turski sud presudio je u četvrtak u korist Wikipedije, rekavši da dvogodišnja zabrana na ulazak na ovu web-stranicu, koju je turska vlada uvela, predstavlja kršenje slobode izražavanja, javila je državna novinska agencija.

Turska je u aprilu 2017. blokirala Wikipediju, optuživši je da je dio "kampanje za podrivanje imidža" te zemlje nakon što je web-stranica odbila ukloniti sadržaj koji je, navodno, prikazao Tursku kao da podržava Islamsku državu i druge terorističke organizacije.

Pristup Wikipediji i svim njenim jezičkim izdanjima blokiran je zakonom koji dozvoljava vladi da zabrani web-stranice za koje smatra da predstavljaju prijetnju nacionalnoj sigurnosti, prenio je AP.

Wikipedija je odbila ukloniti sadržaj, pozivajući se na svoje protivljenje cenzuri. Podnijeli su zahtjev Ustavnom sudu u maju 2017. nakon što su propali razgovori s turskim zvaničnicima.

Tako je Ustavni sud odlučio da zabrana predstavlja povredu slobode izražavanja.

Od vlade nije bilo neposrednih komentara i nije bilo odmah jasno kada će biti vraćen pristup web-stranici. Mnogi Turci pronašli su način da zaobiđu zabranu na Wikipediju i druge blokirane web-lokacije.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.