SVIJET

Japan odobrio sporni plan o vojnoj misiji na Bliskom istoku

Kako bi osigurali sigurnost japanskih brodova

Ilustracija. Arhiv

Fena

27.12.2019

Japan je u petak odobrio sporni plan o slanju pripadnika mornarice na Bliski istok kako bi osigurali sigurnost japanskih brodova koji transportiraju naftu do te energentima siromašne zemlje, koja ovisi o uvozu nafte iz te regije.

Odluka vlade odražava napetosti koje su eskalirale između Irana i Sjedinjenih Američkih Država otkako se američki predsjednik Donald Tramp (Trump) povukao iz nuklearnog sporazuma s Teheranom iz 2015. godine. 

- S obzirom na eskalaciju napetosti na Bliskom istoku, neophodno je osnažiti naš napor prikupljanja informacija - izjavio je na konferenciji za novinare portparol japanske vlade Jošihide Suga. 

Pozivajući se na japansku tešku ovisnost o uvozu nafte iz regije, Suga je kazao da je izuzetno bitno osigurati sigurnu plovidbu brodova koji snabdijevaju Japan. 

Uprkos tome što je američki saveznik, Japan nije poslao trupe u koaliciju pod američkim vodstvom, koja štiti vodotoke na Bliskom istoku, očigledno u pokušaju da zadrži neutralnost i pokaže obazrivost prema Iranu. 

Na osnovu plana, Japan će poslati skoro 260 mornara iz Snaga za samoodbranu, uz razarač i dva izviđačka aviona P-3C, koji će uglavnom prikupljati obavještajne podatke u Omanskom zaljevu, Arapskom moru i moreuzu Bab el-Mandeb (El-Mandeb) koji povezuje Crveno more i Adenski zaljev. 

Ministar odbrane Taro Kono izdao je naređenje vojnicima da započnu pripreme za operaciju, koja je planirana da traje godinu od početka 2020.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.