OD MANEKENKE DO PRVE DAME

Fotograf Stane prvi otkrio Melaniju Tramp

Kaže da je sve bilo sasvim slučajno

Melanija na početku karijere, kad se nadala manekenskim pistama. Agencije

Avaz.ba

29.12.2019

Cijela planeta je danas poznaje kao Melaniju Tramp (Trump), prvu damu SAD i suprugu multimilionera, ali slovenski fotograf Stane Jerko otkrio je njeno drugo lice. 

Mladu Melaniju Knavs na početku manekenske karijere upoznao je davne 1987. godine, i to sasvim slučajno.

Melanija Tramp (49), treća supruga aktuelnog predsjedničkog kandidata, prvi put je stala pred kameru još davne 1987. godine, kad je imala 17 godina, i to pred objektiv slovenskog fotografa Stanislava Jerka.

Jerko: Otkrio tada 17-godišnju Melaniju sasvim slučajno. Agencije

- Otkako se udala za Donalda Trampa, kroz moj dom je prošlo mnogo novinara. Sve ih je zanimala priča o tome kako sam otkrio Melaniju Tramp - ispričao je nedavno za Express.hr slovenski fotograf.

Kaže da je sve bilo sasvim slučajno.

- U Ljubljani se održavala Januarska revija, na kojoj su slovenski tekstilci tradicionalno predstavljali nove kolekcije za sezonu proljeće/ljeto. Budući da sam uvijek radio na toj reviji, izašao sam iz dvorane i na stepenicama zapazio djevojku naslonjenu na zid koja je nekoga čekala - priča Jerko, koji se dobro sjeća Melanije.


Prvi modni book tada 17-godišnje Melanije na početku karijere. Agencije

 - Bila je graciozna, tanka, visoka i elegantna, baš ono što se traži od fotomodela. Prišao sam joj i rekao da sam profesionalni fotograf i da tražim modele za fotografiranje. U početku me je sumnjičavo gledala, ali vidjela je da nosim fotoopremu i da nisam neki prevarant pa smo razmijenili brojeve telefona i dogovorili se za termin u mom fotostudiju. Došla je u dogovoreno vrijeme pa smo napravili set fotografija, ali sam znao da ćemo morati da ponovimo zato što je prvi put donijela svoju odjeću i bila je pomalo nesigurna jer je imala tremu - kaže slovenski fotograf.

Nakon dva probna snimanja nastao je prvi Melanijin modni book, a te su crno-bijele fotografije, kad se dvadesetak godina kasnije udala za Trampa, obišle svijet. 

Iz svoje bilježnice, koju i danas čuva u ladici radnog stola, Stane Jerko pokazao je i mjere koje je tad imala Melanija.

Fotograf i danas čuva bilježnicu s mjerama Melanije Tramp. Agencije

 - U ovu bilježnicu upisivao sam imena i sve podatke o svim djevojkama koje su ikad stale pred moj objektiv. Tako sam na jednom mjestu imao sve podatke koji su mi trebali kad bih snimao kolekcije za razne slovenske firme - prisjeća se Jerko, koji je već početkom 60-ih počeo da radi kao modni fotograf.

Na pitanje je li ostao s njom u kontaktu, kaže da nije, ali da mu je bilo drago kad je u jednom razgovoru za novine pročitao da ga se Melanija sjeća jer je izjavila da je upravo njemu zahvalna za početak svoje karijere.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.