MOSKVA

Lavrov upozorio na raspad iranskog nuklearnog sporazuma

Zbog destruktivne pozicije koju Vašington nastavlja da provodi, ovo bitno postignuće međunarodne diplomatije u opasnosti je od raspada

Sergej Lavrov. Xinhua

Fena

30.12.2019

Iranski nuklearni sporazum sa svjetskim silama u opasnosti je od „raspada“ bez povinovanja SAD i Evropske unije, upozorio je u ponedjeljak ruski ministar vanjskih poslova nakon sastanka s iranskim kolegom u Moskvi.

Sporazum iz 2015. između Irana i Britanije, Kine, Francuske, Njemačke, Rusije i Sjedinjenih Država ukida sankcije Iranu u zamjenu za limitiranje svog nuklearnog programa. 

SAD su se povukle iz sporazuma prošle godine i uvele su teške ekonomske sankcije koje blokiraju prodaju iranske sirove nafte izvan zemlje. 

- Zbog destruktivne pozicije koju Vašington nastavlja da provodi, ovo bitno postignuće međunarodne diplomatije u opasnosti je od raspada - izjavio je ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov, dodajući da se „ni kolege iz Evropske unije, također, u potpunosti ne povinuju sporazumu“. 

U odgovoru na američke sankcije, Iran vrši pritisak na evropske potpisnice sporazuma da iznađu put za limitiranje posljedica po iransku ekonomiju. Teheran je polako počeo da odustaje od svojih obaveza preuzetih sporazumom.

Prošle je sedmice, naprimjer, ta zemlja započela s operacijama u nuklearnom reaktoru s teškom vodom. Iranske poteze osudile su zapadne vlade kao neprihvatljive mjere koje eskaliraju napetosti u regiji, dok su Rusija i Kina u više navrata za njih optuživale SAD. Nakon današnjeg sastanka s iranskim ministrom vanjskih poslova Džavadom Zarifom (Javad), Lavrov je kazao da će Rusija tražiti puno povinovanje sporazumu i od SAD i od EU, u kom slučaju bi Iran bio u stanju da se vrati ispunjavanju svojih obaveza preuzetih sporazumom. U suprotnom, „sporazum bi se smatrao nepostojećim“, kazao je šef ruske diplomatije.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.