SVIJET

Hong Kong uz proteste ušao u Novu godinu

"Ljudski lanac" kasnije je prekinut, demonstranti su se raširili ulicama, a pojedini su podigli barikade i sakrili se iza kišobrana

Srna

31.12.2019

Stanovnici Hong Konga ušli su u Novu 2020. godinu - Avaz
Uhapšena najmanje jedna osoba. - Avaz
Pojedini su podigli barikade - Avaz
Obustavljen je saobraćaj pojedinim ulicama u Hong Kongu - Avaz
Novogodišnji vatromet u ponoć u Hong Kongu otkazan - Avaz
+1

Stanovnici Hong Konga ušli su u Novu 2020. godinu, uz proteste koji su nastavili do iza ponoći. 

Naime, nekoliko hiljada demonstranata nakratko je blokiralo glavne puteve u Hong Kongu, nakon što su formirali "ljudske lance", pozivajući narod da ne odustane od borbe za demokratiju u nastupajućoj godini.

Demonstranti su nakratko pobjegli kada su došli policajci kako bi s puta uklonili predmete kao što su ulične klupe i metalna konstrukcija dekoracije u obliku novogodišnje jelke, ali su blokirali druge dijelove puta.

Britanski list "Guardian" prenio je da je uhapšena najmanje jedna osoba.

"Ljudski lanac" kasnije je prekinut, demonstranti su se raširili ulicama, a pojedini su podigli barikade i sakrili se iza kišobrana.

Obustavljen je saobraćaj pojedinim ulicama u Hong Kongu.  Novogodišnji vatromet u ponoć u Hong Kongu otkazan je usljed zabrinutosti za sigurnost javnosti. 

Nakon višemjesečnog planiranja, Agencija za turizam Hong Konga objavila je da je odlučeno da se odustane od vatrometa i da se umjesto toga obavi dnevni svjetlosni šou sa novogodišnjom temom.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.