SKANDAL

Najbogatijoj ženi u Africi zamrznuta imovina

Sud je presudio prema nalogu vlade u Luandi koja želi da investitor i njegovi zaposlenici vrate oko 1,12 milijardi dolara.

Isabel dos Santos. Agencije

I. K. / Avaz.ba

31.12.2019

Sud u Angoli zamrznuo je imovinu Isabel dos Santos, kćerki bivšeg predsjednika Hosea (Jose) Eduarda dos Santosa, zbog optužbi za korupciju.   

Četrdesetšestogodišnja Isabel smatra se jednom od najbogatijih žena u Africi.

Njen suprug Sindika Dokolo i njihov poslovni partner također su pogođeni sudskom presudom, objavila je portugalska novinska agencija "Luca" pozivajući se na izjavu glavnog državnog advokata u toj zemlji.

Sud je presudio prema nalogu vlade u Luandi koja želi da investitor i njegovi zaposlenici vrate oko 1,12 milijardi dolara.  

Provode se istrage o korupciji u državnoj naftnoj kompaniji Sonangol i drugim kompanijama. Isabelin otac imenovao ju je direktoricom kompanije Sonangol 2016.

Potez je kritiziran kao slučaj očitog nepotizma. Istrage su fokusirane na sumnjive novčane transfere.

Nastavit ćemo svakog dana i u svakom poslu davati sve od sebe i boriti se za ono u što ja vjerujem, za Angolu. Cesta je duga, ali istina će prevladati - napisala je na Twitteru Isabel dos Santos.  

Hose Eduardo dos Santos odstupio je u septembru 2017. nakon 38 godina na vlasti. Samo dva mjeseca kasnije je novi predsjednik razriješio je Isabel s čela kompanije Sonangol.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.