ZANIMLJIVOSTI

Priča iz Hrvatske među top 5 lažnih vijesti o Evropskoj uniji

Naime, u avgustu prošle godine otoci Šolta i Mljet, Kolan na Pagu, te Rijeka i Kaštela unijeli su u svoje zakone o komunalnoj privredi odredbu o zabrani štrikova za sušenje veša na pročeljima kuća

U nekim hrvatskim mjestima bilo zabranjeno sušenje veša na štrikovima. Index.hr

Avaz.ba / Index.hr

1.1.2020

Evropska komisija objavila je da je informacija koja se prošle godine pojavila u Hrvatskoj, o tome kako je Evropska unija tražila da se zabrani sušenje veša na štriku ili tiramolu na vanjskim zidovima kuća, jedan od pet najvećih mitova i neistina o Uniji  prošle godine, prenosi Index. hr.  

Naime, u avgustu prošle godine otoci Šolta i Mljet, Kolan na Pagu, te Rijeka i Kaštela unijeli su u svoje zakone o komunalnoj privredi odredbu o zabrani štrikova za sušenje veša na pročeljima kuća s novčanim kaznama do oko 540 KM.  

Na negodovanje javnosti, koja je takvu odluku dočekala na nož, pozivajući se na to da je takvo sušenje veša tradicija od pamtivijeka, da je dio identiteta i kulture te turistička atrakcija, iz Grada Kaštela uzvratili su da to traži EU te da je odluka usklađena s direktivama Unije. 

No, ispostavilo se da apsolutno ništa od toga nije bilo tačno.

Uz bok hrvatske obmane, stoje priča iz Finske da EU zabranjuje nogomet, ona iz Austrije kako zbog pravila EU tijelo pokojnog vozača Formule 1 Nikija Laude mora biti ekshumirano, vijest iz Češke da EU zabranjuje neke vrste noževa kako Česi više ne bi skupljali gljive, te belgijska priča da EU ograničava veličinu grudnjaka.

Bilo smiješno ili ne, Index navodi da su sve priče u vezi s odredbama Unije u navedenim državama izazvale snažne reakcije javnosti. No, među njima postoji i razlika. Dok su one iz Finske, Austrije, Češke i Belgije došle kao rezultat (ne)namjernog medijskog tumačenja, priča iz Hrvatske potekla je sa službenog nivoa, u ovom slučaju lokalne vlasti.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.