AUSTRIJA

Konzervativci i Zeleni postigli dogovor: Kurz se vraća na mjesto premijera

Na parlamentarnim izborima 29. septembra pobijedila je konzervativna Narodna stranka, dok su Zeleni osvojili značajan broj mjesta

Avaz.ba

1.1.2020

Konzervativci Sebastiana Kurza i Zeleni Varnera Koglera postigli su koalicioni sporazum - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+1

Konzervativci Sebastiana Kurza i Zeleni Varnera Koglera (Werner) postigli su koalicioni sporazum koji znači povratak Kurza na mjesto premijera Austrije i ulazak Zelenih u austrijsku vladu.

Na parlamentarnim izborima 29. septembra pobijedila je konzervativna Narodna stranka, dok su Zeleni osvojili značajan broj mjesta. Višesedmični pregovori dvije strane o budžetu, porezu, imigracijama, klimi i političkoj transparentnosti rezultirali su dogovorom. 

Lideri dvije stranake su potvrdili da su postigli dogovor, ali nisu iznosili detalje. Kogler je istaknuo da će Austrija postati evropski lider na polju klimatskih promjena.

Podsjetimo, ranija vlada premijera Kurza, u kojoj je njegov partija bila u koaliciji s ekstremno desnom Slobodarskom strankom (FPOe), pala je nakon afere sa snimkom Hajnca Kristijana Štrahea (Heinz Christian Stache) na kojem šef FPOe-a nudi sklapanje državnih ugovora ženi koja je tvrdila da je nećakinja ruskog oligarha.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.