GLOBUS

Ankara će podržati Tripoli, ali neće slati vojsku

GNA u novembru potpisala sporazum o vojnoj saradnji

Tripoli. Avaz

Srna

2.1.2020

Turski poslanici spremni su podržati prijedlog zakona kojim će se omogućiti razmještanje turske vojske u Tripoliju, ali analitičari tvrde da Ankara, za sada, vjerovatno neće slati vojsku.

Analitičari i zvaničnici smatraju da će Turska, vjerovatno, početi da pomaže Libiji obukom i slanjem dronova, prije nego podrškom vojske na terenu, te da će u Tripoli poslati vojne savjetnika i opremu.

Predsjednik Turske Redžep Tajip Erdogan (Recep Tayyip Erdogan) izjavio je prošle sedmice da će poslati vojsku u Libiju, kako bi podržao međunarodno priznatu Vladu nacionalnog jedinstva (GNA) predvođenu premijerom Fajizom el-Saradžom.

GNA je zatražila podršku Turske u odbrani od ofanzive Libijske narodne armije (LNA) predvođene komandantom Kalifom Haftarom, koja kontrolira istočni dio zemlje i ima podršku Rusije, Egipta, Ujedinjenih Arapskih Emirata i Jordana.

Neimenovani višerangirani turski zvaničnik izjavio je prošle sedmice da će Ankara možda obučavati libijske vojnike u Turskoj, a Reuters je javio da turske vlasti razmatraju opciju slanja savezničkih sirijskih snaga u Tripoli, kao dio vojne podrške Saradžu.

Bivši turski diplomata Sinan Ulgen izjavio je da će u Libiju vjerovatno prvo biti poslani dronovi i vojni savjetnici i da će biti započete posebne operacije rada s libijskom vojskom.

On je rekao da se u Turskoj nadaju da turska vojska neće biti direktno umiješana u vojne akcije u Libiji.

Turska je sa GNA u novembru potpisala sporazum o vojnoj saradnji, a iz Ankare su poručili da će pomoći u sprečavanju scenarija u kojem će Libija "utonuti u haos".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.