SVIJET

Australijom počela harati smrtonosna vatrena tornada

Ranije ove sedmice, vatreni tornado prevrnuo je službeni vatrogasni kamion, pri čemu je poginuo jedan vatrogasac

Avaz.ba

3.1.2020

Požari u Australiji - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz

Dijelovima južne Australije počela su harati ciklonska vatrena tornada. Njih stvaraju pirokumulonimbusi, odnosno takozvani vatreni oblaci, koji dosežu visinu do 16 kilometara. Ovakvi vremenski fenomeni dodatno otežavaju već izrazito opasnu situaciju u jednim od najgorih sezonskih požara zabilježenih u Australiji.

Ranije ove sedmice, vatreni tornado prevrnuo je službeni vatrogasni kamion, pri čemu je poginuo jedan vatrogasac, piše CNN.

- Lokalni timovi koji su se nalazili na mjestu događaja bili su prestravljeni onim što su vidjeli. Opisali su da je vozilo uhvatio nalet iznenadnog vjetra i vatreni tornado - rečeno je iz vatrogasne službe Novog Južnog Velsa.

Pirokumulonimbusi nastaju kada se zbog izuzetne vrućine, uzrokovane masovnim požarima, zrak ubrzano podiže uvis noseći sa sobom dim i stvarajući vatrene vrtložne vjetrove. Pritom nastaju oblaci u obliku nakovnja koji stvaraju vrlo nepredvidljive vremenske prilike i otežavaju rad vatrogascima.

Ti oblaci, također, mogu stvoriti suhe munje, odnosno munje koje iza sebe ne donose kišu.

Za kontrolu požara ključno je predviđanje vremenskih prilika, a kada naiđete na ovakve uvjete i haotične vjetrove, vrlo je teško predvidjeti u kojem će smjeru i na koji način vjetar utjecati na požar - rečeno je iz australskog Meteorološkog zavoda.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.