REAKCIJE

Dizdarević za "Avaz": Najnemudriji potez koji je Tramp mogao napraviti, SAD u parcijalnoj intervenciji protiv Irana ne mogu pobijediti

Naravno da je to urađeno iz više razloga, predstojećih izbora, unutrašnje situacije u SAD

Pentagon potvrdio da je Tramp naredio napad u Bagdadu. AFP

Piše: A. Tiro / Avaz.ba

3.1.2020

Ovo što se desilo je katastrofa. Ovo je najnemudriji potez koji je Donald Tramp (Trump) mogao napraviti, jer sve informacije govore da je napad došao po njegovom nalogu, kazao je za "Avaz" dugogodišnji diplomat, novinar i pisac Zlatko Dizdarević.

Osvrćući se na ubistvo iranskog generala i komandanta Kudsa, specijalnih jedinica Iranske revolucionarne garde Kasema Sulejmanija, koji je ubijen na aerodromu u Bagdadu nakon zračnog napada koji su izvele snage SAD.

Naš sagovornik ističe da iz Pentagona insistiraju da je sve urađeno po naredbi američkog predsjednika.

- I demokrati su se oglasili i kazali da je ubistvo Sulejmanija vrlo loša stvar. Smatram da je ovo najgora moguća solucija koju je Tramp napravio. Naravno da je to urađeno iz više razloga, predstojećih izbora, unutrašnje situacije u SAD - dodaje Dizdarević.


Dizdarević: Korak koji je prešao preko crvene linije. Arhiv

Naglašava da je ovo direktna provokacija Iranu, koja nije nimalo naivna.

- Iran je u optici Amerike isto što i sve druge zemlje u regionu, ali to zapravo nije. Iran je mnogo konzistentniji, jači i odgovorniji, ali je ovo potez na koji oni neće moći ostati ravnodušni. S druge strane, Saudijska Arabija je jutros, vjerujem, prezadovoljna ovakvim razvojem događaja - pojašnjava naš sagovornik.

Još jednom je ponovio da je ovo jedan od najnemudrijih poteza u svjetskoj politici koji je napravljen u posljednjih nekoliko desetljeća.

- Niko nije svjestan posljedica do kojih će doći. Iran u bilo kakvoj eskalaciji snaga neće biti u tome sam, to je sasvim sigurno - potcrtava Dizdarević.

Upitan da prokomentira može li doći do rata između Irana i Sjedinjenih Američkih Država, Dizdarević odgovora:

- Ali, kakvog rata. Amerikanci u parcijalnoj intervenciji protiv Irana ne mogu pobijediti. Neka rušilačka operacija na teritoriju Irana je nešto što se ne može desiti, kao u primjerima Sirije i Iraka, iz prostog razloga jer je Iran mnogo jači. Ući putem parcijalne intervencije je nuklearni napad, a to nas onda uvodi u potpuno drugu situaciju u kojoj ne može biti pobjednik onaj koji je napao, jer će. u najmanju ruku. dosta partnera SAD stradati u okolini. Vrlo je složena situacija i teško je procijeniti, ali korak koji su napravile SAD prešao je preko crvene linije, to je vrlo izvjesno - zaključuje Dizdarević.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.