REAKCIJE

Oglasila se i Rusija povodom ubistva Sulejmanija: Ovo je vrhunac američkog cinizma

Pentagon potvrdio da je naredio likvidaciju komandanta iranskih snaga Kuds

Marija Zaharova. TASS

Srna

3.1.2020

Amerika je prvo izvršila raketni napad na aerodrom u Bagdadu, a potom je zatražila procjenu Vijeća sigurnosti UN-a o ranijem napadu na Ambasadu SAD u Iraku i to je vrhunac cinizma, rekla je danas Marija Zaharova, portparol ruskog ministarstva vanjskih poslova.

- Sve ukazuje na to da je prvo izvršen raketni napad, što nije u skladu s međunarodnim pravom. Poslije toga su Amerikanci zatražili procjenu događaja u vezi s Američkom ambasadom. To je, vjerovatno, vrhunac cinizma - navodi Zaharova.

Ona je istakla da Vijeće sigurnosti može izvršiti pravnu procjenu napada na ambasade, ali da Vašington po ovom pitanju nije tražio vanrednu sjednicu izvršnog tijela svjetske organizacije.

Zaharova smatra da će američki raketni napad samo dovesti do eskalacije tenzija u regionu, dok Vašington jedino interesira promjena ravnoteže moći na Bliskom istoku.

Ona je podsjetila da su u proteklih nekoliko godina SAD više puta blokirale saopćenja Vijeća sigurnosti UN-a kojim se osuđuju napadi na ambasade drugih zemalja.

Prema njenim riječima, Rusija ne odbacuje mogućnost da bi se o napadu SAD na aerodrom u Bagdadu moglo razgovarati u Vijeću sigurnosti UN-a.

Zaharova je izrazila uvjerenje da će o ovom pitanju biti razgovora u međunarodnim organizacijama, drugim zemljama i među političarima, ali da tema neće obići i UN.

Američki predsjednik Donald Tramp (Trump) objavio je poruku na društvenoj mreži Twitter sa zastavom SAD, da bi Pentagon kasnije potvrdio da je on naredio likvidaciju komandanta iranskih snaga Kuds Kasema Sulejmanija.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.