SVIJET

Izraelska vojska u stanju povišene pripravnosti

Najbliži saveznik SAD na Bliskom istoku i najveći regionalni neprijatelj Irana nije javno komentirao smrt Kasema Sulejmanija

Fena

3.1.2020

Vojska u pripravnosti - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz

Izrael je stavio vojsku u stanje povišene pripravnosti, a premijer Benjamin Netanjahu (Netanyahu) je skratio posjetu u inozemstvu nakon što su Sjedinjene Države ubile vrhovnog iranskog vojnog zapovjednika Kasema Sulejmanija. 

Izrael, najbliži saveznik SAD na Bliskom istoku i najveći regionalni neprijatelj Irana, nije javno komentirao smrt Sulejmanija i iračkog zapovjednika milicije Abu Mahdija el-Muhandisa u američkom zračnom napadu u Bagdadu, javio je Reuters. 

Netanjahuov ured je potvrdio da će se on iz Grčke vratiti kući ranije. Iz izraelske vojske je saopćeno da su u stanju povišene pripravnosti, a ministar odbrane Naftali Benet sastao se s vojnim i obavještajnim načelnicima radi "procjene situacije". 

Sigurnosni savjetnici izraelskog premijera zamoljeni su da ne komentiraju ubistvo, što su izraelski mediji protumačili kao pokušaj da se spriječi odmazda iranskih saveznika u regiji.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.