POTVRĐENO

Zeleni zvanično objavili da će Bosanka Alma Zadić biti austrijska ministrica pravde

Ne nosi sve ''zeleni rukopis''. Ali mi donosimo mir i objektivnost nazad u republiku

Alma Zadić: Bosanka u austrijskoj vladi. Zeleni Austrija

Piše: S. D. / Avaz.ba

3.1.2020

Austrijska stranka Zeleni i zvanično je potvrdila da je Alma Zadić kandidatkinja za ministricu pravde Austrije iz njihovih redova. Alma Zadić je porijeklom iz Tuzle. U Austriju je otišla s roditeljima u vrijeme agresije na BiH. 

Studij prava završila je 2007. godine u Beču, a praksu je prošla u Međunarodnom tribunalu za ratne zločine počinjene na prostoru bivše Jugoslavije u Hagu. 

Školovala se i u SAD, nakon čega je doktorirala pravo u Austriji. Na mjesto ministrice Alma Zadić odlazi iz parlamentarnih klupa, gdje je ranije osvojila zastupnički mandat. Zadić je prva Bosanka u austrijskoj vladi. 

Sebastian Kurz i Verner Kugler: Budući predsjednik i potpredsjednik vlade Austrije. Zeleni Austrija

Inače, nakon što su Zeleni postigli dogovor s Narodnom partijom Austrije (OVP) o koaliciji, dvije stranke predstavile su i zajednički vladin program, a mandatar za sastav nove vlade Sebastian Kurz dobio je pet imena koja će ući u novu vladu Austrije, a dolaze iz Zelenih.

Osim Alme Zadić, u timu Zelenih koji ulaze u vladu su još Verner Kugler (Werner) na mjestu potpredsjednika i ministra za javnu službu, umjetnost, kulturu i sport, a Leonora Gevesler (Gewessler) ide na čelo ministarstva za zaštitu klime, životne sredine, energije, pokretljivosti, inovacija i tehnologija. 

Rudi Anšober (Anschober), također iz Zelenih, bit će ministar društvenih poslova, zdravlja i zaštite potrošača, dok će Ulrike Lunacek biti državni sekretar u kancelariji potpredsjednika vlade Austrije. 

Zeleni su poručili da će preuzeti odgovornost u novoj vladi i da su uvjereni da je promjena koja će doći s njima dobra za Austriju. 

- Ne nosi sve ''zeleni rukopis''. Ali mi donosimo mir i objektivnost nazad u republiku. Austrija će izgledati drugačije s nama u u vladi. I vrijedi se boriti za to. Mi smo prva generacija koja osjeća posljedice klimatskih promjena, a u isto vrijeme posljednja generacija koja ih još može kontrolirati - poručili su Zeleni.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.