SVIJET

Netanjahu: SAD imaju pravo na samoodbranu

Kasem Sulejmani odgovoran je za smrt američkih državljana i brojnih drugih nevinih ljudi

Benjamin Netanjahu. Arhiv

Fena

3.1.2020

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu (Netanyahu) u petak je branio američku odluku da pokrene zračni udar u kome je ubijen utjecajni iranski zapovjednik Kasem Sulejmani, a izraelska vojska u stanju je povišene pripravnosti nakon što je Iran zaprijetio osvetom.

Visoki vojni zvaničnici u Izraelu, američkom najbližem savezniku na Bliskom istoku i vodećem iranskom regionalnom neprijatelju, također su se sastali kako bi razmotrili situaciju nakon ubistva zapovjednika Kuds snaga Sulejmanija i komandanta iračke šiitske milicije u zračnom udaru. 

- Upravo kao što Izrael ima pravo na samoodbranu, Sjedinjene Države imaju isti takvo pravo - navodi se izjavi Netanjahua koju je objavio njegov ured. 

- Kasem Sulejmani odgovoran je za smrt američkih državljana i brojnih drugih nevinih ljudi. On je planirao još takvih napada - izjavio je izraelski čelnik. 

Izraelski vojni radio javio je da je vojska u stanju povišene pripravnosti, a zvaničnici su saopćili da se ministar odbrane Naftali Benet sastao s vojnim i obavještajnim zapovjednicima radi „procijene situacije“.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.