OPSEŽNA ISTRAGA

Izdata crvena potjernica: Filmski bijeg bivšeg direktora "Nissana" iz Japana

Nikome nije jasno kako je uspio da napusti kuću jer je bio pod stalnim nadzorom

Karlos Gosn. AFP

E. Ma. / Avaz.ba

4.1.2020

Japansko pravosuđe koristi sve pravne mogućnosti da pod svoje okrilje vrati odbjeglog zatvorenika, bivšeg generalnog direktora "Renault-Nissan allianze" Karlosa Gosna (carlos Ghosn).

On je 30. decembra pobjegao iz kućnog pritvora u glavni grad Libana, Bejrut.

Inače, Japan i Liban nemaju sporazum o ekstradiciji, čime otpada mogućnost da je Bejrut izručio Gosna.

Izdata je i crvena potjernica Interpola, koja je raspisana za nekadašnjim šefom automobilskog giganta, a koju je primilo i odjeljenje Interpola u Libanu.

Karlos Gosn (65), koji je u Japanu optužen za finansijske malverzacije, a čije je suđenje zakazano za april, državljanin je Francuske, ali i libanski, odakle su mu roditelji. U Liban je stigao 30. decembra preko Turske, i od tada nije viđen u javnosti, ali se oglasio u medijima. Potvrdio je da je napustio Japan, navodeći da nije pobegao od pravde već od nepravde i političkog progona.

Svoj postupak obrazložio je riječima da više ne želi biti talac strogog japanskog pravosudnog sistema, u kojem se pretpostavlja krivica i u kojem je rasprostranjena diskriminacija i negiraju se osnovna ljudska prava.

U Japanu je u toku opsežna istraga i pretraga kuće u kojoj je živio Karlos Gosn nakon što je platio kauciju, jer nikome nije jasno kako je uspio da pobjegne jer je bio pod stalnim nadzorom.

Njemu su bili oduzeti i svi pasoši, pa će istraga morati da odgovori i na ta pitanja. Pogotovo sada kada je objavljeno da je Gosn ušao u Liban legalno s francuskim pasošem i koristeći libansku ličnu kartu.

On je uhapšen 19. novembra 2018, kada se privatnim avionom vratio iz Libana pod optužbama za nesavjesno poslovanje i za utaju poreza. Početkom marta 2019. godine Gosn je položio kauciju od milion dolara i dozvoljeno mu je da bude u kućnom pritvoru, a u aprilu je vraćen u zatvor. Krajem mjeseca sud je uvažio žalbu advokata i vratio ga u kućni pritvor, pod strogim nadzorom i zabranom kontakta čak i sa suprugom.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.