PRENOSIMO

Buduća ministrica u vladi Austrije Alma Zadić prkosi napadima ekstremnih desničara: Ne plašim se posla

U jednom od intervjua izjavila da se odlučila baviti politikom jer smatra da sa svojim iskustvom može doprinijeti parlamentu, narodu i promjenama

Alma Zadić. Avaz

Avaz.ba / DW

4.1.2020

Alma Zadić će po svemu sudeći biti prva austrijska ministrica koja ima migrantsko porijeklo. Austrijski mediji pišu da je ona sa roditeljima iz Tuzle izbjegla u Beč 1994. godine, te da je završila pravni fakultet u Austriji, a potom studirala u Njujorku na Univerzitetu Kolumbija. Kada se vratila iz SAD, sedam godina je radila kao advokat u uglednoj advokatskoj kancelariji „Freshfields Bruckhaus Deringersa", čije sjedište je u Londonu i koja ima svoje urede u 17 zemalja.

U jednom od intervjua Alma Zadić je izjavila da se odlučila baviti politikom jer smatra da sa svojim iskustvom može doprinijeti Parlamentu, narodu i promjenama u Austriji. 

- Zadnjih mjeseci je zabilježen porast mržnje u Austriji. Predizborne kampanje su bile napete. Puno toga je bilo usmjereno protiv stranaca, migranata, izbjeglica - izjavila je Zadić polovinom oktobra 2017. godine, nakon što je na parlamentarnim izborima izborila svoje mjesto u državnom parlamentu.

Alma Zadić prisustvovala razgovorima OVP i Zelenih. DW

Ona smatra da je „vrijeme da se počnemo boriti protiv toga, da se borimo protiv te mržnje i mislim da lista PILZ i ja lično možemo doprinijeti tome. Mislim da moj ulazak u Parlament nije samo meni važan. Važan je svim ljudima koji su došli u Austriju i koji nisu rođeni u Austriji, a mislim i ljudima iz BiH i s područja bivše Jugoslavije" izjavila je Zadić.


Meta napada ekstremnih desničara

Nakon što je nominovana za ministricu, desničari u Austriji su uputili niz kritika na njen račun. Markus Abwerzger (Abwerzger) iz FPÖ-a je na Facebooku napisao: „Ova gospođa će izgleda stvarno biti ministrica pravosuđa. Ona je na prvoj instanci nepravomoćno osuđena, a sudski proces očito još traje." 

Alma Zadić je pred Zemaljskim sudom u Beču u novembru osuđena na novčanu kaznu od 700 eura zbog toga što je na Twitteru napisala :„Nema tolerancije za neonaciste, fašiste i rasiste". Uz ovaj tekst je objavila fotografiju člana „Burschenschaftena" koji sa prozora pozdravlja nacističkim pozdravom. On je pak kasnije saopćio da je samo mahao demonstrantima koji su, kao i svakog četvrtka od 2000., protestovali ulicama Beča protiv FPÖ, ali pre svega protiv rasizma, ksenofobije i homofobije. 

Burschenschaft su tradicionalna studentska muška udruženja, koja i danas postoje na visokim školama u Austriji, Njemačkoj i Švicarskoj. Burschenschaft s jedne strane pomno njeguju narodne običaje i tradiciju i uz to nastoje očuvati posebnu sliku muškosti. 

S druge strane, među njima ima veliki broj krajnjih desničara, te su neka udruženja pod prismotrom državne sigurnosti.

Ispod te objave Abverzgera - koja je u međuvremenu izbrisana - pojavio se i veliki broj rasističkih i seksističkih komentara upućenih na račun Alme Zadić: „Kriminalna muslimanka će biti ministrica pravosuđa. Uskoro ćemo dobiti šerijat, Stranci dobivaju ministarske pozicije. Propast Austrije, Idi tamo odakle si došla", neke su od tih poruka.

U junu 2018. godine, tokom njene diskusije o zaštiti zvaničnika obavještajne službe, poslanik Austrijske Narodne Partije desnog centra (OVP) Johann Raedler je glasno dobacio: "Nisi u Bosni, nemojte to miješati".

Alma se ne boji posla

Austrijski mediji pišu da Almu Zadić čeka izuzetno težak posao, s obzirom da je u tom sektoru neće dočekati raširenih ruku, jer je ranije bila izuzetno kritična prema tužilaštvu, a naročito prema sektoru za privredni kriminal i korupciju. Austrijski "Standard" piše da se Alma Zadić ne plaši velikih zadataka i da je bila praktikant u Haškom tribunalu. 

O nominaciji Alme Zadić će danas biti odlučeno na kongresu Zelenih, što je, kako piše austrijski "Standard", formalna stvar, jer Zadić u bazi stranke ima veliku podršku.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.