BLISKI ISTOK

Američki mediji: Tramp prihvatio radikalnu opciju Pentagona

Vrhovni američki vojni dužnosnici navodno su proteklih dana Trampu predstavili niz mogućih odgovora na nasilje koje podržava Iran u Iraku

Donald Tramp. Agencije

Avaz.ba

5.1.2020

Zvaničnici Pentagona navodno su Donaldu Trampu (Trump) predstavili opciju ubistva  Kasema Sulejmanija, ne misleći da će američki predsjednik narediti da se to učini, piše "Business Insider''.

Vrhovni američki vojni dužnosnici navodno su proteklih dana Trampu predstavili niz mogućih odgovora na nasilje koje podržava Iran u Iraku, ali bili su zapanjeni kada je on odabrao najradikalniju opciju, javljaju su američki mediji.

"New York Times" piše kako je uobičajeno da zvaničnici Pentagona predsjedniku predstavljaju čak i ekstremna rješenja, tako da se u poređenju s njima druge opcije čine razumnijima.

Mada je Tramp u početku odbacio mogućnost atentata na Sulejmanija, promjena se desila nakon što su radikalne šiitske frakcije napale Američku ambasadu u Iraku. Tramp je optužio Iran za "orkestriranje napada na ambasadu" te istakao da će odlučiti kako i gdje će odgovoriti na njihovu eskalaciju sukoba. 


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.