USPJESI

Rekordne cifre: Izvoz Turske premašio 180 milijardi dolara

U trećem tromjesečju prošle godine naša ekonomija je ponovo počela rasti

Ministar industrije i tehnologije Turske Mustafa Varank. Fena

Avaz.ba / Fena

5.1.2020

Ministar industrije i tehnologije Republike Turske Mustafa Varank je, podsjetivši da je u njegovoj zemlji nedavno predstavljen dugoočekivani prvi autentični turski automobil, istakao da je to ogroman uspjeh za Tursku koji najbolje pokazuje ekonomski napredak koji bilježi ova zemlja, prenosi Fena.

- Taj uspjeh dolazi kao rezultat naše snažne političke volje kao strateškog djelovanja, ali i dinamičnog privatnog sektora - kazao je Varank jučer u obraćanju privrednicima u turskom gradu Afjonkarahisaru.

Istakao je da je uspjehu cijele zemlje posebno doprinijela dobra i efikasna saradnja državnih vlasti s privatnim sektorom i privrednicima.

Ministar industrije i tehnologije Turske Mustafa Varank. Fena

- Sada nastojimo da naša zemlja postane snažan globalni igrač po pitanju novih tehnologija i proizvoda s dodanom vrijednošću - rekao je turski ministar, napominjući da je od ključne važnosti za svaku zemlju da njeni građani imaju povjerenje u ekonomiju.

- U trećem tromjesečju prošle godine naša ekonomija je ponovo počela rasti. Pozitivan trend će biti nastavljen i ove godine - kazao je Varank.

Naglasio je, također, da će turske vlasti izdvojiti oko 750 miliona lira, ili 112,4 miliona eura, kao podršku za razvoj tehnologije i inovacija.

- Objavljeni su i najnoviji podaci o izvozu za 2019. godinu. Naš izvoz je premašio 180 milijardi dolara, čime je oboren rekord u historiji Republike Turske - kazao je ministar Varank.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.