IRAN

Stotine hiljada ljudi na molitvama za ubijenog generala Kasema Sulejmanija

Vjerskoj ceremoniji prisustvovali članovi vlade, predsjednički zamjenici, zastupnici u parlamentu, visoki iranski vojni komandanti, vjerski dužnosnici, te veliki broj Iranaca iz svih sfera društva

Fena

6.1.2020

Ispraćeno tijelo Kasema Sulejmanija - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz

Vrhovni vođa Irana ajatolah Sejed Ali Hamenei predvodio je masovne molitve za ubijenog generala Kasema Suleimanija.

Molitva je započela jutros na Univerzitetu u Teheranu u 9:30 sati po lokalnom vremenu.

Vjerskoj ceremoniji prisustvovali članovi vlade, predsjednički zamjenici, zastupnici u parlamentu, visoki iranski vojni komandanti, vjerski dužnosnici, te veliki broj Iranaca iz svih sfera društva.

Generala Suleimanija i vršioca dužnosti komandanta Iračke narodne mobilizacijske jedinice (PMU) - poznatijega kao Haš el-Shaabi - Abu Mahdi el-Mohandesa, koji su odvojeno odlazili iz bagdadske zračne luke u dva automobila, likvidirala je američka vojska u Bagdadu u petak.


Ubijen po Trampovom naređenju

Irački mediji navode da su američki helikopteri ciljali oba automobila. Vrhovni vođa Irana ajatolah Hamenei komentirajući ubistvo rekao je da kriminalace očekuje oštra osveta. 

Tijelo generala Sulejmanija preneseno je u Ahvaz, jugozapadni Iran, gdje su ga dočekale stotine hiljada ljud, a potom je u Mašhadu, na sjeveroistoku Irana stotine hiljada Iranaca prisustvovalo ceremoniji ispraćaja ubijenog generala.

General Soleimani (60) bio je na čelu svih iranskih vojnih operacija na Bliskom istoku i komandant elitne Kuds jedinice. 

On je ubijen na aerodromu u Bagdadu po direktnom naređenju američkog predsjednika Donalda Trampa (Trump).

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.