SVIJET U požaru život je izgubilo 24 ljudi

Napokon pala kiša u Australiji: Vatrogasci plešu od sreće

Požari haraju jugoistokom zemlje već sedmicama

Avaz.ba

Ilustracija

Foto: Screenshot


Nakon dugih pet mjeseci bez kiše, u Australiji je u nedjelju počelo padati. Dugu sušu, u nedjelu je napokon prekinula kiša, a na jugoistočnom priobalnom području kiša je padala i u ponedjeljak ujutro, no u Kamberi je kvaliteta zraka i dalje na opasan po život zbog dima okolnih požara. 

Kišu su jučer po prvi put nakon duge suše i dočekali, a iako pljuskovi nisu bili dovoljni da zaustave velike i opasne požare, donijeli su donekle olakšanje vatrogascima koji su i zaplesali od sreće. 

U nedjelju, u australskom parku "Bonythonu" u Adelaideu, više od 50 ljudi, muslimana i kršćana zajedno su molili za kišu, uslijed pogoršanja suše i širenja požara koji je zahvatio cijeli kontinet.

Podsjećamo, požari haraju jugoistokom Australije već sedmicama, hiljade ljudi su napustile svoje domeove, izgorjelo je više od 5 miliona hektara zemlje. U požaru život je izgubilo 24 ljudi. 

  • Australija

    Australija

    Foto: AFP


Galerije, muzeji, parkovi, poslovni prostori i sveučilišta u gradu su zatvoreni, neki letovi su otkazani, a kvaliteta zraka u australskome glavnom gradu i dalje je najlošija na svijetu, prema podacima o kvaliteti zraka IQ Air Visuala.

Vlasti su građanima savjetovale da ostanu u svojim domovima, jer je u centru grada indeks kvalitete zraka u ponedjeljak ujutro bio 1400., prema podacima ministarstva zdravstva. Bilo što iznad 200 smatra se opasnim.

Opis: Australija

Twitter

Više o:

Australija Požari
NA VRH

Podijeli članak na