SVIJET

Putin u posjeti Siriji, sastao se s Asadom

Ruski predsjednik u posjeti ovoj državi bio posljednji put 2017. godine

Vladimir Putin. Arhiv

Fena

7.1.2020

Vladimir Putin sastao se s Bašarom el-Asadom u Damasku u utorak, u drugoj posjeti ruskog predsjednika Siriji otkako je Moskva odlučno intervenirala na strani sirijskog predsjednika u građanskom ratu u toj zemlji. 

Posjeta dolazi u vrijeme pojačanih regionalnih napetosti, kada je drugi veliki Asadov saveznik, Iran, saopćio da će izvesti odmazdu protiv Sjedinjenih Država zbog ubistva iranskog generala.

Kasem Sulejmani, koji je bio jedna od ključnih ličnosti u sirijskom građanskom ratu i arhitekta iranskih vojnih operacija na Bliskom istoku, upravo je bio stigao u Irak iz Sirije kada je ubijen u napadu američkog drona na bagdadskom aerodromu. 

Bašar el-Asad. Arhiv

Ruska i iranska podrška pomogle su Asadu da povrati skoro sve teritorije od pobunjenika koji ga pokušavaju svrgnuti tokom građanskog rata koji je počeo prije skoro devet godina.

Putin je poručio Asadu da je mnogo učinjeno na obnovi sirijske državnosti, dok je Asad zahvalio Putinu za povratak mirnog života u Siriji, pozivajući se na Kremlj.  

Putin će obići nekoliko vojnih postrojenja tokom posjete Siriji, dodaje agencija. Sirijska državna novinska agencija objavila je fotografiju nasmijanog Putina kako se rukuje s Asadom i navela je da su oni slušali vojnu prezentaciju zapovjednika ruskih snaga u Siriji.  

Podsjećamo, Putin je posljednji put bio u Siriji u 2017., kada je posjetio rusku zrakoplovnu bazu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.