AKTUELNO

Makron i Plenković: Evropska perspektiva za hrvatsko susjedstvo nema alternativu

Želimo Evropu koja štiti

Andrej Plenković i Emanuel Makron. Agencije

Avaz.ba

7.1.2020

Na zajedničkoj konferenciji za medije u Parizu, francuski predsjednik Emanuel Makron (Emmanuel Macron) i hrvatski premijer Andrej Plenković govorili su o prioritetima hrvatskog predsjedanja Vijećem Evropske unije, s posebnim naglaskom na politiku proširenja.

Znam kakvu važnost pridajete procesu proširenja i želim postići da sastanak na vrhu, u Zagrebu u maju, bude trenutak napretka za Evropu. Ali za to moramo promijeniti paradigmu u odnosu na našu posljednju raspravu u Vijeću u oktobru. Francuska je predložila novu metodologiju, kako proširenje ne bi bilo samo tehnokratski proces, nego pravi politički put, progresivni, reverzibilni, koji daje nove uvjete za zemlje koje žele pristupiti Evropskoj uniji. Zajedno ćemo raditi kako bismo ustanovili novu metodologiju koju će Komisija uskoro predložiti. Ne smijemo se zadovoljavati malim promjenama.

Vaše predsjedništvo morat će izboriti i kompromis o višegodišenjm finansijskom okviru, a morat ćete se baviti i pitanjem Brexita. Izlazak Ujedinjenog Kraljevstva 31. januar otvorit će pregovore o budućim odnosima. Moramo se voditi s dva načela - očuvanjem dubokih veza s Ujedinjenim Kraljevstvom, pogotovo što se tiče vanjske politike i sigurnosti, a moramo zaštititi i interese Evropske unije, posebno na području privredne konkurentnosti i ribarstva. Ujedinjeno Kraljevstvo želi kratke pregovore, do kraja 2020. godine, a za to će morati pokazati fleksibilnost kako bi se taj ambiciozni rok ispunio - kazao je Makron i naglasio važnost Konferencije o budućnosti Evrope.


Emanuel Makron. Agencije

- U maju dolazim u Zagreb na sastanak vrha Evropske unije i zemalja Zapadnog Balkana - to će biti prvi put u 20 godina da će francuski predsjednik posjetiti Hrvatsku - zaključio je.

Hrvatski premijer Andrej Plenković zahvalio se Makronu na toploj dobrodošlici. 

Današnji sastanak prilika je da dodatno osnažimo bilateralne odnose Hrvatske i Francuske, ali i prilika da ovakvi susreti posluže za veću privrednu i trgovinsku saradnju. Hrvatska i Francuska godišnje razmjenjuju oko milijardu eura, Francuska je deveti investitor u Hrvatsku. Više od 650.000 francuskih turista došlo je u Hrvatsku - kazao je hrvatski premijer o odnosima dviju država. 

Hrvatska ima četiri temeljna stuba prioriteta u programu predsjedanja. Prvi je Europa koja se razvija - pod tim podrazumijavamo sve aspekte privredne saradnje, drago nam je da napreduje naše ispunjavanje akcijskog plana za ERM II. Želimo Evropu koja dobro povezuje - prometno, energetsko, infrastrukturno, digitalno, jer upravo se u digitalnoj sferi nalaze radna mjesta budućnosti.


Andrej Plenković. Agencije

Želimo Evropu koja štiti. Francuskoj je posebno stalo da taj apsekt sigurnosti, bilo da je riječ o unutarnjoj ili vanjskoj sigurnosti, osnažimo u vremenu pred nama. To znači i sprječavanje nezakonitih migracija, jačanje vanjskih granica Evropske unije. Za Hrvatsku, koja je na kraju mandata Junckerove Komisije dobila zeleno svjetlo za pristupanje Šengenu, ključan je nastavak naših napora da u dogledno vrijeme ispunimo kriterije i postanemo članica Šengenskog prostora.

Četvrta tačka je jačanje globalnog utjecaja Evropske unije. Situacija s Iranom, o kojoj ćemo i danas govoriti, pruža priliku za solidarnost s našim partnerima, ali i da uputimo poziv za deeskalaciju situacije na Bliskom istoku. Očekujemo sastanak ministara vanjskih poslova na ovu temu u petak. 


Evropska perspektiva za hrvatsko susjedstvo nema alternativu

Izazov za nas predstavlja zajednički rad na pregovaračkom okviru za buduće odnose Ujedinjene Kraljevine i Evropske unije. 

- Višegodišnji finansijski okvir nesumnjivo je najvažniji na dnevnom redu ove godine - kazao je Plenković. 

Evropska perspektiva za hrvatsko susjedstvo nema alternativu 

Što se tiče proširenja, drago mi je da je predsjednik Makron izrazio optimizam za uspješan sastanak na vrhu u Zagrebu. Za nas je taj sastanak izrazito važan. Naša uloga mora biti poticajna i motivirajuća za države našega susjedstva. Smatramo da europska perspektiva za hrvatsko susjedstvo nema alternativu. 

Konačno, kad je riječ o Konferenciji o budućnosti Evrope - smatram da je naša zadaća da pojasnimo našim sugrađanima evropski projekt, naglasimo njegove prednosti i koristi, da zajednički raspravimo, ako postoje, probleme.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.