SVIJET

Iran raketirao baze SAD u Iraku: Objavljen novi snimak napada

Piše: E. Ma. / Avaz.ba

8.1.2020

Napad na američke baze. AFP

Tenzije između Irana i SAD rastu nakon što su sinoć iranske snage raketirale dvije američke baze u Iraku balističkim projektilima. Dvije baze u kojima se nalaze američke trupe napadnute su s više od 12 projektila, potvrdio je Pentagon. 

Rakete su lansirane sa teritorije Irana, pogođene su baze Al Asad i Irbil.

Iranska nacionalna televizija izvijestila je da ima više od 80 mrtvih, dok Amerikanci tvrde da nema žrtava.

12:54

Iranski predsjednik Hasan Rohani poručio je da će konačan odgovor Irana na ubistvo Kasema Sulejmanija biti protjerivanje svih američkih snaga iz regiona. 

On se oglasio na Twitteru nakon što su iranske značne snage sinoć ispalile više od 10 raketa na dvije američke baze u Iraku. 

- General Sulejmani se herojski borio protiv ISIL-a, El-Nusre, El-Kaide i drugih. Da nije bilo njegovog rata protiv terorizma, evropske prijestonice bi sada bile u velikoj opasnosti. Naš konačni odgovor na njegovo ubistvo bit će izbacivanje svih američkih snaga iz regije.



12:20

Premijer Iraka Adil Abdul Mahdi saopćio da je od Irana dobio obavještenje da počinje osveta za ubistvo Sulejmanija.

11:59

Na internetu se pojavio novi snimak navodnog napada na vojne baze.


11:58

U mirovnoj misiji u Iraku nema pripadnika Oružanih snaga BiH, saopćilo je Ministarstvo odbrane BiH. 

11:50

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik ocijenio je da kriza na Bliskom istoku ne može utjecati na bh. entitet Republiku Srpsku koja će ostati mirna i stabilna.

11:30

Vođa iračkih militanata, zapovednik milicije Kais al-Khazali rekao je da će Bagdad slijediti reakciju Irana na ubistvo vojnog zapovednika Kasema Sulejmanija.

11:15

Ministar vanjskih poslova Velike Britanije Dominik Rab (Dominic Raab) osudio je namjerne i opasne napade na vojne baze u Iraku u kojima se nalaze vojnici koalicije predvođene američkom vojskom.

On je rekao da je London zabrinut zbog izvještaja o žrtvama i upotrebi balističkih projektila.

10:57

Oglasila se i Kina.

- Pogoršanje situacije na Bliskom istoku nije u interesu nijednoj strani - rekao je u srijedu glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova Geng Šuang i ponovio poziv za mirnim rješenjem sukoba.

Kina je u bliskom kontaktu s relevantnim stranama u Vijeću sigurnosti UN-a, rekao je Geng na upit pomaže li Kina u rješavanju sukoba.

10:45

Evropska komisija pozvala je danas na momentalni prekid upotrebe oružja na Bliskom istoku te na obnavljanje dijaloga između SAD i Irana.

10:25

Zbog napada Irana Slovenija će povući svojih šest vojnika koji su tamo s koalicijskim snagama sudjelovali u obuci iračke vojske, objavilo je u srijedu ujutro slovensko ministarstvo odbrane.

Izvlačenje će, kako se dodaje, biti izvedeno zajedno s evakuacijom njemačkih vojnika koji se tamo nalaze u istoj misiji. O odluci o povlačenju obaviješteni su predsjednik države Borut Pahor i ministar odbrane Karl Erjavec koji su se rano ujutro o stanju u Iraku konsultirali u ministarstvu odbrane i preko video konferencije razgovarali sa slovenskim vojnicima u Erbilu.

10:08

Američka ambasada u Jordanu svojim je zaposlenicima kazala da ostanu kod kuće. Također, dodali su da se izbjegavaju bilo koja kretanja koja nisu nužna. Tako su kazali kako bi bilo najbolje da zaposlenici ambasade ostanu kući, a preporučeno im je čak i da ne ne vode djecu u školu.

Također, američkim državljanima u Jordanu je poručeno da se ne ističu, budu pažljivi te da kod sebe imaju dokumente.

09:57

Španija je donijela odluku da povuče dio svojih trupa iz Iraka i premjesti ih u Kuvajt.

09:52

Crnogorski vojnici možda ipak ne idu u Irak zbog krize na Bliskom Istoku.

Ministarstvo odbrane Crne Gore razmišlja o odlaganju slanja crnogorskih vojnika u NATO misiju u Iraku zbog krize na Bliskom istoku.

09:12

Iranski vrhovni vođa Ali Hamnei jutros se obratio javnosti nakon što su Iranci sinoć izveli zračni napad na američku vojnu bazu u Iraku.

Rekao je da je “zemlja opremljena za borbu protiv svjetskih zlostavljača”.

- Sinoć smo ih ošamarili po licu - rekao je ajatolah Ali Hamnei, dok mu gomila odgovara vičući “smrt Americi”.

Ali Hamnei. Agencije

08:43 

Većina velikih zračnih kompanija preusmjerava svoje linije tako da ne lete preko Irana. 

8:42 

Iranska državna televizija objavila je da je ubijeno 80 "američkih terorista" i da su oštećeni američki helikopteri i vojna oprema. 

8:35 

Američka Savezna uprava za civilno zrakoplovstvo (FAA) zabranila je američkim civilnim avionima da lete u zračnom prostoru Irana.  

8:30

Iranski Fars News objavio je snimak, za koji tvrdi da predstavlja napad iranske vojske na bazu El-Asad.


07:15

Na Twitteru se oglasio i američki predsjednik Donald Tramp (Trump).

- Sve je dobro! Rakete su iz Irana lansirane na dvije vojne baze koje se nalaze u Iraku. Sada se vrši procjena šteta. Za sada je dobro! Do sada imamo najmoćniju i dobro opremljenu vojsku bilo gdje na svijetu! Dat ću izjavu sutra ujutro - napisao je Tramp.

07:00 

Kako piše BBC, Iranska ambasada u Kini objavila je na službenom profilu kineske verzije Twittera da je došao kraj američkom zlu u zapadnoj Aziji.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.