REAKCIJE

Kožljak za "Avaz": Nadamo se da ovo nije novi svjetski rat!

Napetost dugo traje, a iransko vodstvo najavilo je odmazdu i ovi napadi su prvi znaci

Kožljak: Odmazda je bila najavljena. Avaz

Piše: S.K.

8.1.2020

Profesor međunarodnih odnosa te bivši vojni predstavnik BiH pri NATO-u Alija Kožljak kazao je da se ovako ozbiljna situacija te i eskalacija odnosa između Sjedinjenih Američkih Država i Irana već odavno mogla naslutiti. 

Tačnije, ona je već davala prve znake nakon dugotrajne krize o funkcioniranju sporazuma o nuklearnom naoružanju i odstupanja, odnosno izlaska SAD iz tog sporazuma.

- Ta napetost dugo traje, a ubistvom iranskog generala Kasema Sulejmanija došlo je do kulminacije i najavilo eskalaciju širih sukoba. Upravo je to i najavilo iransko vodstvo, prizivajući odmazdu i osvetu. Ovo su, mislim, prvi znaci te odmazde – kazao je Kožljak za „Avaz“.


Nema ozbiljnog medijatora

Počinje kriza širih razmjera u tom regionu. AFP

On dodaje da, nažalost, sumnja da će se završiti na ovome.

- Ovo će svakako izazvati krizu širih razmjera. Kriza u tom regionu je već počela, države će je već osjetiti danas. Ali, vidjet ćemo hoće li se ti napadi proširiti na teritorije, recimo, arapskih država, prvenstveno Saudijske Arabije, to se može očekivati, odnosno djelovanja američkih snaga, ali i arapskih snaga koje su proamerički orijentirane. To su naredni koraci koji se mogu očekivati - navodi Kožljak.  

No, dodaje, ni za regiju ni za svijet ne bi bilo dobro uključivanje Izraela. I zato je teško danas govoriti o smirivanju situacije jer pravog medijatora nema.  

- Ovo je jedna od rijetkih situacija kada je zaista teško pronaći istinskog medijatora. Znamo da je Rusija otvoreno stala na iransku stranu, da je osudila ubistvo generala Sulejmanija. Također, teško je da će se Turska kao članica NATO-a u ovoj prvoj fazi uključiti. Turska je u punoj pripravnosti jer se radi o srcu regiona i turski interesi su indirektno ugroženi. Tako da će veoma teško biti pronaći pravog medijatora i teško će biti zaustaviti ove sukobe u nekom kraćem roku - dodaje Kožljak.


Samo da se Izrael ne uključi

Na pitanje imamo li razloga za strah, je li ovo početak novog, svjetskog rata, Kožljak odgovara:

- Nadamo se da nije. Jako je bitno da se direktno ne uključuje Izrael i kako će reagirati druge zemlje. Vidjet ćemo reakcije EU i NATO-a. Jučerašnja reakcija NATO-a bila je poprilično suzdržana, bez obzirana to što je NATO rekao da staje na stranu SAD. To se i očekuje, ali je rekao da će povući sve svoje vojnike iz Iraka, što je na neki način popuštanje. Nadam se da će NATO, ali i EU, te i države EU pojedinačno reagirati primjereno krizi koja se naslućuje - zaključio je prof. Kožljak.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.