BLISKI ISTOK

Dok svijet iščekuje obraćanje Donalda Trampa: Iz Irana upućene nove prijetnje Americi

Ubistvo Kasema Sulejmanija nazvano "američkim ratnim zločinom"

Nema informacija o žrtvama napada. Avaz

Avaz.ba

8.1.2020

Iranski predsjednik Hasan Rohani rekao je da bi SAD trebale razmisliti dva puta prije nego što uzvrate zbog iranskog napada na američke vojne baze u Iraku koji je osveta za američko ubistvo glavnog zapovjednika jedinice "Kuds" Revolucionarne garde Kasema Sulejmanija.

- Ako Amerikanci planiraju dodatne napade i zločine protiv Irana, uzvratit ćemo još jačim napadima. Zahvaljujem Revolucionarnoj gardi zbog odlučnog odgovora na ubistvo generala Kasema Sulejmanija - rekao je Rohani. 

Nazvao je ubistvo Sulejmanija "američkim ratnim zločinom" koji je "jedino prouzrokovao da iranski narod pokaže više solidarnosti nego ikad".

Današnje obraćanje Rohanija. AFP

Međutim, iranski ministar vanjskih poslova Muhamed Džavad Zarif poslao je pomirljiviju poruku, opisavši iranski napad kao "proporcionalan".

- Iran je poduzeo i završio s proporcionalnim mjerama samoodbrane po članku 51. UN-ove povelje, gađajući baze iz kojih su pokrenuti kukavički oružani napadi protiv naših civila i visokih dužnosnika. Ne tražimo eskalaciju niti rat, ali ćemo se obraniti od svake agresije - napisao je Zarif.

Američki ambasador u Izraelu izjavio je da je "američka vojska najjača na svijetu". Dodao je da su prve informacije s terena o žrtvama pozitivne, dakle, da nema informacija o mrtvima, iako Iranci tvrde da je broj žrtava velik.

Pale dionice naftnog diva

Dionice saudijskog naftnog diva "Saudi Aramcoa" snažno su pale nakon iranskog raketnog napada na američke ciljeve u Iraku.

Na početku jutrošnjeg trgovanja na saudijskoj berzi Tadawul dionicama "Saudi Aramca" trgovalo se po 34 rijala (7,8 eura), najnižoj cijeni od uvrštenja u berzansku kotaciju 11. decembra. Time je tržišna vrijednost kompanije pala na oko 920 milijardi eura, s maksimalne 1.053 milijarde dosegnute 12. decembra, kada se dionicom trgovalo po 38,70 rijala. 

Danas su potonule za skoro 12 posto, ali su još iznad 32 rijala, utvrđenih u inicijalnoj javnoj ponudi (IPO).

- Čini se da osveta Irana neće potaknuti eskalaciju sukoba, pa tržišta ne padaju. Mislim da ćemo, nakon što to bude potvrđeno, svjedočiti blagom oporavku zbog olakšanja u regiji - procjenjuje Zejna Rizk iz "Arqaam Capitala" iz Dubaija. 

"Aramco" je inicijalnom javnom ponudom pribavio 13,08 milijardi eura, nadmašivši "Alibabu", koji je IPO-om u 2014. pribavio 12,7 milijardi. 

Strani su investitori ipak bili na oprezu zbog dvojbi u pogledu vrijednosti dionica.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.