SVIJET

"Ukraine International Airlines": Da je bilo i najmanjeg upozorenja na prijetnju, mi bismo suspendirali letove u Iranu

Sada je uspostavljena specijalna komisija koja će izvući izvjesne zaključke koji bi se mogli predstaviti kao verzije dešavanja

Ilustracija. Arhiv

Fena

8.1.2020

Najveći ukrajinski avioprijevoznik "Ukraine International Airlines" (UIA) nije primio nikakvo upozorenje u vezi sa sigurnošću svog aviona u iranskoj prijestonici Teheranu, gdje se njegov Boeing 737 srušio u srijedu. 

 - Avion je bio u dobrom operativnom stanju. To je bio redovni, zakazani let, i do kasno sinoć nije bilo nikakvih upozorenja koja bi ukazala na potrebu da limitiramo letove tu. Mi možemo uvesti ograničenja sebi, isto može učiniti državna avijacijska služba zemlje u kojoj je sjedište aviokompanije i, naravno, da je bilo i najmanjeg upozorenja na bilo kakvu prijetnju, mi bismo suspendirali letove u toj zemlji – izjavio je predsjednik UIA Jevhen Hluščenko na konferenciji za novinare na međunarodnom aerodromu "Boryspil". 

On je, istovremeno, odbio komentirati verziju pada aviona, naglašavajući da je neophodno upoznati se sa zvaničnim rezultatima istrage o uzroku te tragedije. 

 - Kompanija nema pravo da iznosi vlastitu verziju dešavanja. Sada je uspostavljena specijalna komisija, koja će izvući izvjesne zaključke koji bi se mogli predstaviti kao verzije dešavanja – dodao je predsjednik UIA-e.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.