MISTERIJA

Sve jače sumnje da je ukrajinski avion u Iranu oboren projektilom

Iran saopćio da neće predati crne kutije iz aviona

Ostaci srušenog aviona. AFP

Avaz.ba

8.1.2020

Sve su jače sumnje u procjenu Irana da se avion ukrajinske aviokompanije jutros srušio usljed problema s motorom i nezavisni stručnjaci navode da je najvjerovatnije objašnjenje da je letjelica oborena projektilom, piše britanski "Independent".

Iranski zvaničnici rekli su da su tehnički problemi odgovorni za pad aviona ukrajinskog "International Airlinesa" koji se srušio neposredno po polijetanju s međunarodnog aerodroma "Imam Homeini", pri čemu je poginulo svih 176 putnika i članova posade.

Ukrajinska ambasada prvobitno je u saopćenju objavila sličan stav koji je kasnije promijenila i navela da će zvanična komisija utvrditi uzrok nesreće.

Pojedini stručnjaci tvrde da je previše rano za špekulacije, ali Grupa za praćenje rizika u zračnom saobraćaju OPS preporučuje da početna pretpostavka bude da je avion oboren, dok ne bude jasnih dokaza za suprotno.

Grupacija je pritom ukazala na fotografije s mjesta nesreća na kojima se, kako navode, na olupini i krilu aviona vide rupe od projektila.

Ukrajinska kompanija u čijem je vlasništvu bio avion također je odbacila mogućnost tehničkih problema i insistira na tome da je Boeing 737-800, koji je bio star tri godine, bio ispravan i da je prije dva dana prošao redovne tehničke provjere.

Iran je saopćio da neće predati crne kutije iz aviona američkom proizvođaču "Boeing".

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.